Zaustavili radove da bi sačuvali živote

Privremeno stopirano probijanje tunela Klisura - radnike blokirala voda
297 pregleda 0 komentar(a)
tunel Klisura radovi, Foto: Dragana Šćepanović
tunel Klisura radovi, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.04.2018. 19:41h

Privremeno su zaustavljeni radovi na probijanju tunela “Klisura”, koji je dio projekta rekonstrukcije puta Kolašin – Berane.

Kako je “Vijestima” rečeno u Direkciji za saobraćaj, izvođači radova naišli su na veliku količinu vode, pa bi dalji radovi pod tim okolnostima ugrozili živote radnika.

U Direkciji tvrde da prekid nikako ne znači i dugoručnije odustajanje od realizacije tog projekta, kako se minulih dana u Kolašinu spekulisalo.

“Problem je nastao pojavom velike količine vode, oko 70 - 80 l/s na dijelu, gdje je, inače, složen teren. Stalo se i intenzivirana su ispitivanja terena. Stručnjaci koji rade na prjektu “pojačani” su novim. Ta ispitivanja nagovještavaju da je došlo do nekoliko rasjeda, koji su unutar zemlje napravila nekoliko vodenih ‘džepova’. Oni se pune podzemnim vodama, koje su u ovo doba obimnije zbog dugog kišnog perioda i otapanja snijega”, kazali su u Direkciji.

Rekli su da očekuju da će najduže za mjesec dana, kada se podzemne vode smanje, naći način da isuše ili zaobiđu tu lokaciju.

Moguće je da će radovi za to vrijeme biti nastavljeni sa drugog kraja tunela, kako se ne bi gubilo vrijeme.

U Direkciji ističu da je izvođač radova - bosanska firma Euro asfalt, prihvatila da radnike i mehanizaciju premjesti na drugo gradilište u Rožajama, dok traju dodatna istraživanja na Bjelasici.

“Klisura je ključni objekat na putu Kolašin - Jezerina - Lubnice - Berane. Poznato je da su tuneli najkompleksniji objekti u niskogradi. Trenutno se, kada je riječ o tunelu ispod Bjelasice, radi o vrlo komlikovanom terenu gdje se primjenjivala metoda ‘cijevni štit’, koja je inače sporija. Očekujemo kad se naiđe na manje kompleksan teren da će tempo biti šest metara probijenog tunela dnevno”, pojašnjavaju u Direkciji.

Tunel “Klisura”, ispod planinskog prevoja, biće dug 2,8 km. Osim radova u tunelu, planirana je i rekonstrukcija dionice od 14,4 kilometara, uključujući i most dužine 150 metara.

Dionica savladava visinsku razliku od 500 metara, a njenom izgradnjom rastojanje od centra Kolašina do centra Berana biće 38 kilometara.

Projekat košta 34.7 milona eura.

Bonus video: