Usluge crnogorskih notara će ipak biti jeftinije

Neophodno je izmijeniti Pravilnik o broju mjesta i službenim sjedištima notara, piše u Izvještaju Ministarstva pravde
77 pregleda 0 komentar(a)
notar, Foto: Shutterstock.com
notar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.09.2011. 07:41h

Ministarstvo pravde i Notarska komora imaju zadatak da otklone nedostatke koji prate rad notara i koriguju pojedina zakonska rješenja, kako bi građanima imali brže, i jeftinije usluge notara, čime će se stvoriti siguran poslovni ambijenta.

To piše u informaciji koju je usvojilo Ministarstvo pravde juče na sjednici Vlade.

Prema informacijama "Vijesti", na sljedećoj sjednici izvršne vlasti trebalo bi da se usvoji nova odluka sa korigovanim cijenama notarskih usluga.

Razmatrane su i predstavke koje su građani dostavljali ovom ministarstvu koje su se u najvišoj mjeri odnosile na visoke naknade za usluge koje su notari za pojedine pravne poslove naplaćivali i primjedbe na dugo čekanje završetka posla

Dodaje se da su na sastancima Ministarstva, koje ima nadzornu ulogu, i Komore iznijeti problemi rada notarske službe u opštinama gdje još nijesu otvorene kancelarije, kao i problem nejedinstvene primjene tarife.

„Takođe, razmatrane su i predstavke koje su građani dostavljali ovom ministarstvu koje su se u najvišoj mjeri odnosile na visoke naknade za usluge koje su notari za pojedine pravne poslove naplaćivali i primjedbe na dugo čekanje završetka posla, što za posljedicu ima zastoj u pravnom saobraćaju, naročito na područjima sa povećanim obimom privredne djelatnosti, kao što su Budva, Podgorica, Tivat i Kotor“, navodi se u dokumentu.

Data je i hronologija ispunjenih obaveza u prva dva mjeseca rada notarske službe, kao i da su zbog pritužbi građana na notarske cijene usluga, održani sastanci sa komorom i Ministarstvom finansija, koje ranije nije dalo zeleno svjetlo za tako paprene tarife.

„Na tom sastanku ocijenjeno je potrebnim da se izvrši korekcija tarife i da se oformi radna grupa od predstavnika Ministarstva pravde, finansija i Komore čiji bi zadatak bio da se još jednom sagledaju rješenja iz tarife i da se koriguju naknade za određene pravne poslove za koje su se u praksi pokazale da su previsoka, a sve u cilju prlagođavanja visine naknade društvenom standardu“, kaže se u tekstu.

Iz izvještaja se može zaključiti da je na područjima gdje se odvija povećan oblik privredne djelatnosti angažovanost notara mnogo veća, a broj imenovanih notara za ta područja je nedovoljan za pružanje usluga svim zainteresovanim subjektima

„Iz izvještaja se može zaključiti da je na područjima gdje se odvija povećan oblik privredne djelatnosti angažovanost notara mnogo veća, a broj imenovanih notara za ta područja je nedovoljan za pružanje usluga svim zainteresovanim subjektima. Iz tog razloga, kao i činjenice što je po rezultatu zadnjeg popisa stanovništva u 2011. došlo do porasta, odnosno smanjenja broja stanovnika u pojedinim opštinama što je osnov za utvrđivanje broja notara, neophodno je izmijeniti Pravilnik o broju mjesta i službenim sjedištima notara“, piše.

Za šest dana preko 5.000 ovjera

Prema izvještaju Komore, od 25. jula do 1. avgusta upisano je ukupno 2.295 predmeta, notarskih upisa i zapisnika. U Podgorici 554, Danilovgradu 47, Nikšiću 185, Bijelom Polju 11, Beranama 118, Rožajama 59, Cetinju 44, Herceg Novom 249, Kotoru 260, Tivtu 98, Budvi 213, Baru 225 i Ulcinju 129 predmeta.

„Za isti period upisano je 5.249 predmeta, koji se odnose na notarske ovjere i potvrde”, piše u tekstu.

Bonus video: