Stižu izvještaji regulatornih agencija, priča o Sekulićevom tornju prioritet

EKIP je posljednjih godina javnosti poznata po sumnjivim poslovima: astronomskim direktorskim platama i skupim automobilima, izgradnji tornja od pet miliona eura...
167 pregleda 0 komentar(a)
Toranj Dajbabe, Foto: Luka Zeković
Toranj Dajbabe, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.09.2011. 07:57h

Ministarstvu finansija danas ističe rok da skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet dostavi finansijske izvještaje regulatornih agencija za prošlu godinu.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik tog parlamentarnog tijela Aleksandar Damjanović, ističući da će ti izvještaji, čim ih dobiju, biti prioritet u radu Odbora.

Svakako, najviše priče biće o finansijskom izvještaju Agencije za elektronske komunikacije, jer je riječ o instituciji koja ima milionski budžet i kontroliše tržište na kojem se godišnje okrene između 250 i 300 miliona eura.

najviše priče biće o finansijskom izvještaju Agencije za elektronske komunikacije, jer je riječ o instituciji koja ima milionski budžet i kontroliše tržište na kojem se godišnje okrene između 250 i 300 miliona eura

Damjanović podsjeća da je Odbor krajem marta, analizirajući stanje u sektoru telekomunikacija, pozvao državnu revizorsku instituciju (DRI) i vrhovnog državnog tužioca (VDT) da ispitaju regularnost kupovine poslovnog prostora i izgradnju glavnog kontrolnog mjernog centra na Dajbabskoj gori. Pošto ni mjesec i po nakon toga nije bilo odgovora iz tih institucija, Odbor je sredinom maja obnovio zahtjev.

Damjanović

Iz DRI je, kada je riječ o tornju, stigao odgovor da će “u planiranju narednih aktivnosti cijeniti i uzeti u obzir pomenuti predlog”, a da će konkretne provjere “preduzeti zavisno od stepena izvršenja plana revizije za 2011. godinu i raspoloživog kadrovskog kapaciteta”.

Sredinom juna, specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina Ivanović obavijestila je Odbor da je “formiran predmet u kojem se vrše provjere i prikupljaju obavještenja i činjenice u vezi s izgradnjom glavnog kontrolnog mjernog centra na Dajbabskoj gori, u pravcu utvrđivanja postojanja krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Amandmanima od ljetos, zakonom je precizirano da neusvajanje finansijskog izvještaja u parlamentu automatski znači smjenu savjeta Agencije, samim tim i izvršnog direktora

Amandmanima od ljetos, zakonom je precizirano da neusvajanje finansijskog izvještaja u parlamentu automatski znači smjenu savjeta Agencije, samim tim i izvršnog direktora.

U tom kontekstu biće veoma zanimljivo čuti objašnjenje zašto je građen toranj milionske vrijednosti, ako je po ocjeni stručnjaka sve moglo da se završi za oko 300.000 eura, kao što su to uradile i veće i mnogo bogatije zemlje u okruženju (Slovenija, Hrvatska i Srbija), montiranjem običnog metalnog stuba, nalik antenama mobilnih operatera, i izgradnjom male prizemne zgrade.

Bonus video: