Nikšićki vatrogasci za dva mjeseca imali 434 intervencije

Uspješnost njihovog djelovanja je tim veća ako se zna da su 42 operativca bila zadužena za opštinu čija teritorija čini šestinu teritorije cjelokupne Crne Gore
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 16:13h

Nikšićki vatrogasci su za protekla dva i po mjeseca imali pune ruke posla. Dnevno su imali u prosjeku po pet intervencija, što je u odnosu na prošlu godinu, za isti vremenski period, više za 50 odsto.

Uspješnost njihovog djelovanja je tim veća ako se zna da su 42 operativca bila zadužena za opštinu čija teritorija čini šestinu teritorije cjelokupne Crne Gore.

„U periodu od 1. jula do 20. septembra Služba zaštite i spasavanja je imala 434 intervencije, od čega je na gašenju požara na otvorenom prostoru bilo 349. Najveći broj intervencija odnosio se na gašenje požara niskog rastinja i srednje vegetacije, ukupno 229, dok se kod šumskih požara, koji su bili većeg obima i pričinili veću materijalnu štetu intervenisalo 60 puta“, kazao je načelnik nikšićke Službe zaštite i spasavanja Dimitrije Tomašević.

Najveći broj šumskih požara bio je u Župi, u rejonima Štitova, Morakova i Seoca, gdje je gašenje požara, sa manjim prekidima, trajalo skoro mjesec.

Veći šumski požari bili su i u Grahovu, Bijeloj Gori, Grahovcu, Nudolu, Ilijinom Brdu, Njegoš planini, Vilusima, Vraćenovićima, Goliji, Lukovu, Studenoj, Jasenovom polju, Javorku, Bogetićima.

Gorjeli su i stanovi, pomoćni objekti, automobili...

Stizali su nikšićki vatrogasci svuda od Danilovgrada do Vraćenovića, ali i priskakali u pomoć kolegama iz drugih opština kada je to trebalo.

Šumski požari su bili širih razmjera, trajali su danima i pored nikšićkih vatrogasaca u njihovom gašenju su učesvovali i pripadnici MUP-a i mještani. Svi zajedno smo uspjeli da spriječimo dalje širenje požara. Na svim lokalitetima je izgorjelo pet-šest koliba, dok smo minimum pedesetak kuća spasili“, kazao je Tomašević.

Pored požara na otvorenom prostoru gorjeli su i stanovi, pomoćni objekti, automobili. Tako su za dva mjeseca bila tri požara na stambenim objektima, četiri na javnim i sedam na pomoćnim objektima, dok je deset automobila gorjelo.

„Jedinica je bila u mobilnom stanju. Ljudi su radili non-stop, noćivali su na terenima Štitova, Banjana, Vraćenovića, svuda gdje je postojala ugroženost kuća“, kazao je komandir nikšićkih vatrogasaca.

I dok šumska uprava obilazi teren i procjenjuje koliko je hektara šume i niskog rastinja izgorjelo, vatrogasci se spremaju za zimsku sezonu koja, kako reče Tomašević, često zna da bude nezgodnija od ljetnje.

Mještani priskakali u pomoć

Kažu da nevolja zbliži ljude, „natjera“ ih da reaguju čak i onda kada nijesu to mislili. Tako je bilo i u slučaju požara.

Dok su jedni, jer se pretpostavlja da je veliki broj požara podmetnut, palili drugi su vatrogascima pomagali u gašenju požara.

Tako je učešće mještana u pomenutim intervencijama ove godine, prema priznanju Tomaševića, bilo mnogo veće nego prethodnih godina.

„Veliku zahvalnost dugujemo mještanima koji su ove godine pokazali najveće angažovanje i solidarnost.Ne znam da li bi bez njihove pomoći uspjeli. Tako nam je u Nudolu 36 mještana pomagalo. I ne samo tamo. Svuda su nam pomogli, uključivali su konje i stoku kako bi požari što prije bili lokalizovani i kako ne bi došlo do njihovog širenja. A bilo je na mnogim mjestima gusto jer su pojedini požari bili u dužini od nekoliko kilometara vatrene linije“, kazao je Tomašević.

Galerija

Bonus video: