Sarajevo: 5 škola iz Crne Gore na skupu škola srednje i istočne Evrope

Na događaju u Sarajevu, učesnici su imali priliku da se bolje upoznaju sa projektnim partnerima, ovogodišnjom temom i sa gradom domaćinom
0 komentar(a)
ACES, Sarajevo, Foto: ERSTE Fondacija
ACES, Sarajevo, Foto: ERSTE Fondacija
Ažurirano: 29.09.2011. 11:52h

Preko 200 učenika i nastavnika iz cijele srednje i istočne Evrope učestvovalo je u Sarajevu na međunarodnom događaju koji je najavio početak ovogodišnjeg takmičenja u okviru Međunarodne mreže srednjih škola (ACES) za 2011/2012 godinu, saopšteno je iz Erste Fondacije.

Ovogodišnja tema tamičenja je volonterizam, a od ukupno 103 škole učesnice, 5 škola učesnica je iz Crne Gore.

Na događaju u Sarajevu, učesnici su imali priliku da se bolje upoznaju sa projektnim partnerima, ovogodišnjom temom i sa gradom domaćinom, a organizovana tura Sarajevom je bila prilika da se nauči više o istoriji i stanovnicima glavnog grada Bosne i Hercegovine. Radionice na temu volonterizma i upravljanja projektima, koje su držali stručnjaci iz cijele Evrope, pomogle su učesnicima da sprovedu u budućnosti svoje bilateralne ili trilateralne školske projekte. Zabava koja je priređena posljednje večeri je bila prilika da se proslave novostečena prijateljstva i predstavlja zvanični početak sprovođenja njihovih školskih projekata.

Ukupno 299 škola je predalo projektne prijedloge, dok je međunarodni žiri odabrao 45 najboljih partnerskih projekata koji će dobiti finansijska sredstva ACES-a. Odabrane su 103 škole, kojima će tokom trajanja projekta biti pružena podrška i biće organizovani međunarodni sastanci, poput sastanka u Sarajevu. Prvi sastanak ACES-a kojim je najavljen početak projekta je bila prilika da se projektni timovi upoznaju.

ACES mrežu za prekogranična školska partnerstva je 2006. godine inicirala ERSTE Fondacija, u saradnji sa organizacijama Interkulturalni centar iz Austrije i Včeli Dom iz Slovačke, a podršku su dala ministarstva obrazovanja svih 15 zemalja učesnica. Cilj ACES-a je da se omogući i unaprijedi interkulturalni dijalog i saradnja mladih ljudi kako bi se stvorila stalna mreža preko koje bi se razmjenjivala znanja, učenje i inovacije.

Škole iz Crne Gore koje učestvuju u ovogodišnjem takmičenju: Srednja elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić" iz Podgorice, Osnovna škola "Pavle Rovinski“ iz Podgorice, OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin“ iz Podgorice, škola "Blažo Jokov Orlandić“ iz Bara, Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Bara.

Bonus video: