Debata: Zaštita slobode medija i slobode izražavanja u Crnoj Gori

Dokumentarni film "Silom na sedmu - slučaj Crna Gora" nedavno je produciran u saradnji sa Televizijom Vijesti, kao serija podsjećanja, rekonstrukcija i svjedočenja o napadima na novinare u Crnoj Gori. Autorka filma je novinarka Svetlana Đokić
60 pregleda 0 komentar(a)
Silom na sedmu, Foto: NVO "35mm"
Silom na sedmu, Foto: NVO "35mm"
Ažurirano: 23.04.2018. 15:23h

Nevladina organizacija „35mm“ će u srijedu 25. aprila u 11 sati u velikoj sali hotela CentreVille u Podgorici prirediti debatu "Zaštita slobode medija i slobode izražavanja u Crnoj Gori" u sklopu projekta "Neispričane priče - novinari u opasnosti”, nakon projekcije dokumentarca "Silom na sedmu - slučaj Crna Gora".

Dokumentarni film nedavno je produciran u saradnji sa Televizijom Vijesti, kao serija podsjećanja, rekonstrukcija i svjedočenja o napadima na novinare u Crnoj Gori. Autorka filma je novinarka Svetlana Đokić.

Kako ističe direktor NVO "35mm" Darko Ivanović, film je trajno nasljeđe budućim generacijama i podsjetnik na priče o crnogorskim novinarima i njihovim životima koji su u opasnosti samo zbog posla koju su izabrali, to jest želje da istražuju i o tome obavijeste javnost.

"Cijenimo da je razmjena mišljenja na ovu temu neophodna a dokumentarac koji predstavljamo je povod i podsjetnik da je zaštita prava na slobodu govora krucijalna u integracionom procesu a angažman javnosti, institucija sistema, nevladinog sektora, medijske zajednice, novinara i pojedinaca, inostranih partnera - od posebnog značaja. Svjesni uloge medija u demokratizaciji društva, želimo da na ovaj način podsjetimo da samo efikasne istrage mogu otkriti nalogodavce napada, i tako se zaštitila sloboda govora, stub demokratije, koji omogućava građanima da saznaju o aferama, incidentima i događajima koji su u interesu javnosti," ističe Ivanović.

Na prvom panelu, "Sloboda medija u svijetlu napada na njih - između floskula i konkretne zaštite", čiji će moderator biti Ivanović, učestvuju i Plamena Halačeva, šefica sektora za politiku, evropske integracije i privredu Evropske delegacije u Crnoj Gori; Džef Adler, šef odjeljenja za medije i kulturu, Ambasada SAD; Dragan Pejanović, državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore; Ljiljana Klikovac, rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva i Nikola Marković, predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare.

Među učesnicima drugog panela, "Bezbjednost novinara/ki u Crnoj Gori - trenutno stanje i perspektiva" su moderatorka - Ajša Hadžibegović; Samra Čampara, šefica Medijskog programa Misije OEBS-a; Predrag Nikolić, Sindikat medija; Mila Radulović, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore; Biljana Knežević, viši policijski isnpektor u Odsjeku za suzbijanje opšteg kriminaliteta i Marijana Bojanić, direktorka TV Vijesti.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz program malih grantova “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu“ koji implementira Hrvatsko novinarsko udruženje kao dio regionalnog projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara na Zapadnom Balkanu, koji sprovodi u saradnji sa šest regionalnih udruženja novinara - Nezavisnim uduženjem novinara Srbije (NUNS), Udruženjem/udrugom BH novinari (BHN), Hrvatskim novinarskim društvom (HND), Udruženjem novinara Makedonije (UNM), Udruženjem novinara Kosova (AGK) i Sindikatom medija Crne Gore (SMCG).

Bonus video: