Završena "sezona" požara, stižu poplave: Hitno uvesti sistem civilne zaštite

Za gašenje preko 2.000 požara, koji su izbili u Crnoj Gori u posljednjih par mjeseci, potrošeno je oko pola miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 07:27h

Direktorka Agencije za zaštitu životnu sredine Dalibroka Pejović ocijenila je neophodnim osnivanje sistema civilne zaštite, nakon, kako je kazala, dvije godine lošeg iskustva sa elementarnim nepogodama.

Prema podacima podgoričke službe zaštite, za gašenje preko 2.000 požara, koji su izbili u Crnoj Gori u posljednjih par mjeseci, potrošeno je oko pola miliona eura.

Službe zaštite sada će najvjerovatnije moći da odahnu od vatrenih stihija, ali istovremeno da se pripreme nadolazeće poplave, koje meteorolozi već najavljuju.

“Nakon dvije godine lošeg iskustva sa elementarnim nepogodama u Crnoj Gori, koje su izazvale nesagledive posljedice na ljude i prirodu, potpuno se logičnim nameće uspostavljanje masovnijeg i organizovanijeg odgovora na slične izazove koji će, na žalost, biti vrlo izvjestan trend narednih godina", kazala je Pejović.

Dobar primjer boljeg odgovora države na elementarne nepogode, prema njenom mišljenju, predstavlja Slovenija, koja je uključila građane, volontere i nevladine organizacije u preventivne radnje i sistem obavještavanja onih kojima je posao da se bore sa nepogodama.

Treba mnogo uraditi

"Poslije svega što se dešavalo ovog ljeta, čini mi se da, pored nadležnih subjekata, i građane i udruženja moramo animirati da iskažu jednako važnu brigu za nestajanje čitavih prirodnih resursa u Crnoj Gori, čiji će gubitak neminovno dovesti do direktnog pogoršanja ukupnog ambijenta i kvaliteta života na ovim prostorima", rekla je direktorka Agencije za zašptitu životne sredine.

Da bi zaživio takav sistem i kod nas, objasnila je Pejović, potrebni su kvalitetna edukacija, opremanje i logistika, jer se uz postojeća materijalna i logistička sredstva, tvrdi, ne mogu spriječiti neželjene posljedice.

"S obzirom da su građani Crne Gore revoltirani onim što smo utvrdili kao posljedice neodgovornog, nesavjesnog, destruktivnog i nehumanog ponašanja pojedinaca ili grupa prema crnogorskoj imovini, prirodnim resursima i nadasve zdravlju ljudi, smatram da ćemo mobilisanjem dobronamjernih ljudi i organizacija spriječiti slična ponašanja", ocijenila je Pejović.

Galerija

Bonus video: