Oko 4.000 se prijavilo za status stranca

MUP će u srijedu otvoriti, u podgoričkom naselju Konik, kancelariju u kojoj će raseljeni i interno raseljeni moći da predaju zahtjev
0 komentar(a)
vrela ribnicka, romi. djeca, Foto: Boris Pejović
vrela ribnicka, romi. djeca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2011. 19:49h

Preko 4.000 raseljenih iz BiH, Hrvatske i sa Kosova do sredine jula podnijelo je zahtjeve za sticanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori.

Njih 1.812 dobili su potvrdan odgovor, dok je 765 dobilo crnogorsko državljanstvo.

To je Vladina statistika, iz posljednjeg izvještaja o ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Pravo na državljanstvo nemaju ni njihova djeca, već i oni dobijaju status ”stranca stalno nastanjenog u Crnoj Gori”

Izbjeglice ne mogu do državljanstva

Kako je “Vijestima” objašnjeno, ni novim modelom dobijanja statusa “stranca nastanjenog u Crnoj Gori” izbjeglicama iz ratom zahvaćenih republika bivše Jugoslavije, neće mnogo pomoći da ostvare ista prava kao i građani Crne Gore.

Pravo na državljanstvo nemaju ni njihova djeca, već i oni dobijaju status ”stranca stalno nastanjenog u Crnoj Gori”.

Da bi se priča o rješavanju problema raseljenih dovela do kraja, Vlada je nedavno imenovala potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića za predsjednika posebnog Koordinacionog odbora.

Odbor, koji broji još deset članova, posebno će se baviti problemima raseljenih koji su privremeno smješteni u prigradskom naselju Konik, gdje ih ukupno ima 1.309.

Tamo je, makar prema Vladinom akcionom planu, predviđena izgradnja stambenih objekata, zapošljavanje, posebno pripadnika romske populacije.

MUP otvara kancelariju na Koniku

MUP će u srijedu otvoriti, u podgoričkom naselju Konik, kancelariju u kojoj će raseljeni i interno raseljeni moći da predaju zahtjev za dobijanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Zakonom o dopunama Zakona o strancima utvrđena obaveza da raseljeni i interno raseljeni do 7. novembra mogu podnijeti zahtijev za dobijanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem.

MUP je, u Domu 25. maj na Koniku, instalirao radne stanice u kojima će se primati zahtjevi za dobijanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem za tu populaciju“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: