EPCG zaposlila 30 radnika da isključuju struju dužnicima

Pojedini dužnici koji imaju dug za struju veći od hiljadu eura kažu da im se više isplati da kupe agregate, jer nisu u mogućnosti da pronađu novac da plate dug
0 komentar(a)
Elektrodistribucija Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Elektrodistribucija Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.09.2011. 15:56h

U Elektroprivredi je nedavno zaposleno 30 ljudi, koji su angažovani na poslovima kontrole i isključenja dužnika za struju na teritoriji Glavnog grada.

Redakciji “Vijesti” obratili su se građani i negodovali zbog isključenja, i tvrde da zaposleni iz Elektrodistribucije traže da se u roku od tri dana izmiri 30 odsto duga da ne bi došlo do isključenja, što nije u skladu sa mogućnošću potpisivanja Protokola za izmirenje dugovanja za utrošenu struju na najviše 18 rata.

Pojedini dužnici koji imaju dug za struju veći od hiljadu eura kažu da im se više isplati da kupe agregate, jer nisu u mogućnosti da pronađu novac da plate dug.

"U kategoriji domaćinstva samo u Podgorici ima 93. 514 mjernih mjesta, što zahtijeva i brojne ekipe koje su angažovane na poslovima kontrole i isključenja. Isključenja se vrše direktno na terenu", rečeno je "Vijestima" iz Elektroprivrede.

Isključenja se vrše neselektivno, na kompletnoj teritoriji Podgorice, naveli su iz Elektroprivrede.

Potrošači imaju mogućnost plaćanja na rate

"EPCG ima u vidu aktuelni socio-ekonomski moment, stoga je potrebno napomenuti, da prije isključenja kao krajnje mjere naplate, potrošači imaju mogućnost potpisivanja Protokola o izmirenju duga za električnu energiju na više mjesečnih rata. Na taj način se izbjegavaju neprijatnosti isključenja i troškovi ponovnog priključenja na mrežu", kažu iz EPCG.

Oni apeluju na građane da ukoliko imaju zaostalih dugovanja, iskoriste mogućnost potpisivanja Protokola za izmirenje dugovanja za utrošenu struju na najviše 18 rata, uz uslov da se pored rate duga mjesečno izmiruju i tekući računi.

Potrošači koji na vrijeme izmire dug za struju iznos računa im se umanjuje za pet odsto.

"Elektroprivreda Crne Gore za potrošače, korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice, predviđa subvenciju računa za utrošenu električnu energiju koja podrazumijeva popust od 40 odsto na iznos računa do 60 eura, a ukoliko je račun veći, umanjuje se za iznos od 24 eura. Međutim, pomenuta subvencija se može ostvariti samo ukoliko je riječ o legalnom potrošaču", rekli su iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

Bonus video: