Jahte u "Porto Montenegru" prljavije od ratnih brodova

Svakodnevno se izmedju jahti vezanih na pontonima G i H tivatske marine mogu vidjeti manje ili veće mrlje nafte
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 14:36h

Šetači koji prolaze rivom u novoj tivatskoj elitnoj marini „Porto Montenegro“ mogu iz prve ruke uživati u ljepoti više desetina manjih ili većih jahti na vezu, ali i doživjeti nevjerovatan kontrast jer su lijepe jahte najčešće okružene vrlo ružnim slikama na površini mora.

Iako su pomorske vlasti ranije najavljivale da će iskorijeniti praksu pranja jahti na vezovima u marinama, to se i dalje radi

Naime, manje ili veće masne fleke od razlivenog ulja i nafte, plutajući komadi raznovrsnog otpada poput kesa, plastike, boca i sličnog, te pjena od deterdrženata kojima se peru jahte, svakodnevna je slika u „Porto Montenegru“, posebno u tzv. velikom mandraću gdje je prirodno strujanje morske vode, pa time i prirodno čišćenje mora, slabije izraženo nego na molima I i II.

Svakodnevno se izmedju jahti vezanih na pontonima G i H tivatske marine mogu vidjeti manje ili veće mrlje nafte što se, dok je na ovom prostoru poslovalo vojno brodogradilište Arsenal, a u velikom mandraću bazirali ratni brodovi, nikada nije moglo vidjeti u tolikoj mjeri.

Iako su pomorske vlasti ranije najavljivale da će iskorijeniti praksu pranja jahti na vezovima u marinama deterdžentima pri čemu sva sapunica, masnoća i prljavština skinuta sa broda, direktno dospijeva u more koje ga okružuje, u „Porto Montenegru“ se to i dalje radi, što se vidi i na fotografijama snimljenim prekjuče poslijepodne u akvatorijumu tivatske marine.

Galerija

Bonus video: