Četiri nove kuće za porodičnu atmosferu u Centru "Ljubović"

"Dom ćemo transformisati na kvalitetan način, po svim međunarodnim standardima", rekao je Numanović
0 komentar(a)
Suad Numanović Žarko Živković, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović Žarko Živković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.09.2011. 10:25h

"Izgradnjom četiri objekta, koji će simulirati grupne kuće, omogućićemo kvalitetno zbrinjavanje djece i omladine, koji su u sukobu sa zakonom. Djeca će ovdje imati porodičan ambijent i tu će biti smještena 24 časa", kazao je Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović prilikom posjete Centru za djecu i mlade “Ljubović”.

Programom transformacije Centra je, između ostalog, predviđena i izgradnja četiri kuće u kojima će boraviti 40 štićenika te ustanove, kojima će tokom 24 mjeseca, koliko mogu tu da borave, "biti omogućena kvalitetna i stručna briga, školovanje i osposobljavanje za život".

"Na taj način ćemo uraditi njihovu kvalitetnu resocijalizaciju i učinićemo sve da tu djecu vratimo u normalne životne tokove. Ovaj dom ćemo transformisati na kvalitetan način, po svim međunarodnim standardima", rekao je Numanović.

Naglašavajući da su transformaciju uradili uz pomoć UNICEF-a i međunarodnih eskperata, ministar je kazao da će grupne kuće imati zajedničke prostorije, kuhinju i fiskulturne sale.

Primjer obnove Centra "Ljubović" će, kako je istakao, pokazati kako to treba raditi, te je siguran da će kroz partnerski odnos države i lokalnih samouprava u narednom periodu otvoriti što veći broj servisa koji će služiti, kako djeci koja su u sukobu sa zakonom, tako i svim žrtvama nasilja, djeci sa smetnjama u razvoju i starim osobama.

Direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković kazao je da je izgradnja počela početkom jula, te da se sada izvode grubi građevinski i vodoinstalaterski radovi.

"Ugovorom sa izvođačem radova "Martin", predviđeno je da radovi budu završeni do početka februara, mada ima naznaka da će biti gotovi do Nove Godine", rekao je Živković.

Ističući da potpisani ugovor sa izvođačem radova, vrijedan 1.100.000 eura, uključuje i uređenje oko 1. 500 kvadrata terena oko kuća, Živković je podsjetio da je prošle godine za realizaciju prve faze utrošeno 180. 000 eura.

Ukupna površina objekata, čija je izgradnja u toku, iznosi oko 1.400 kvadratnih metara. Za njihovu izgradnju Vlada je za prethodnu i ovu godinu izdvojila 1.500.000 eura.

Bonus video: