"Porto Montenegro" stanove ne knjiži, porez ne plaća

Na sajtu Uprave za nekretnice u listu nepokretnosti 2065 KO Tivat zgrade „Ozana“ i „Zeta“ uopšte nisu uvedene
97 pregleda 0 komentar(a)
porto montenegro, Foto: Facebook
porto montenegro, Foto: Facebook
Ažurirano: 25.09.2011. 08:08h

Iako se tek radi na njenim temeljima, nova, peta po redu rezidencijalno-poslovna zgrada u kompleksu nautičkog centra „Porto Montenegro“ nazvana „Tara“ već je 70 odsto prodata, a novim vlasnicima trebalo bi da bude predata do ljeta naredne godine.

Zgrada koju je dizajnirao londonski „Rirdon Smit Arkitekts“, a dizajn enterijera „potpisuje“ Tino Zervudaki, imaće ukupno 47 stanova za tržište, od studio preko jednosobnih, dvosobnih i trosobnih apartmana, do luksuznih, takozvanih penthaus apartmana na krovu sa privatnim baštama i bazenima. Za potrebe svojih stanara „Tara“ će imati i privatni bazen i teretanu.

Kvadrat stambenog prostora u „Porto Montenegru“ trenutno košta od 6 do čak 15 hiljada eura.

Kvadrat stambenog prostora u „Porto Montenegru“ trenutno košta od 6 do čak 15 hiljada eura.

Ove informacije, izgleda, ne dopiru do državnih organa u Crnoj Gori – Poreske uprave, Uprave za nekretnine i konačno, Vlade koja je nedavno „Adriatic Marinasu“ čiji je većinski vlasnik kanadski milijarder Piter Mank, dozvolila da kod banaka zalaže zemljište na kojem gradi stanove i poslovne objekte u Tivtu, a koje je u državnom vlasništvu, „u cilju daljeg razvoja projekta „Porto Montenegro“.

Katastar ne zna za luksuzne stanove

U kompleksu luksuznog nautičko-turističkog centra u Tivtu do sada su izgrađene i vlasnicima predate tri rezidencijalno-poslovne zgrade, a u završnoj fazi izgradnje u „Porto Montenegru“ je i četvrta - zgrada „Milena“.

U toj, do sada najmanjoj izgrađenoj zgradi u novoj tivatskoj marini, ima ukupno devet luksuznih stanova pojedinačne površine od 41 do 206 kvadrata. Posebna zanimljivost „Milene“ je mali vodopad koji se iz centralnog bazena, sliva niz dio zapadne fasade zgrade. Inače, „Porto Montenegro“ je ljetos dobio 40 novih stanara koji su preuzeli svoje apartmane u novoizgrađenim zgradama „Ozana“ i „Zeta“.

Zanimljivo, sve ovo ne postoji u zvaničnoj evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore.

Zanimljivo, sve ovo ne postoji u zvaničnoj evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore. Na sajtu te Uprave u listu nepokretnosti 2065 KO Tivat u kojem su upisane sve nekretnine u kompleksu bivšeg Arsenala – današnjeg „Porto Montenegra“, zgrade „Ozana“ i „Zeta“ uopšte nisu uvedene. Upisana je samo prva zgrada, „Teuta“, izgrađena, rasprodata i useljena lani, ali su i podaci za tu zgradu daleko od kompletnih.

Od 29 stanova u „Teuti“ u evidenciji Uprave za nekretnine uneseni su ispravni podaci o vlasništvu za samo njih 9. Među vlasnicima stanova u „Teuti“ su četvorica britanskih, dvoje ruskih i po jedan državljanin Kanade, Bugarske i Srbije. Najzvučnija imena – vlasnika stanova u Tivtu su sam Piter Mank koji je vlasnik stana od 362 kvadrata na trećem spratu „Teute“ i njegov prvi komšija – Natanijel Rotšild, nasljednik jedne od najvećih svjetskih bankarskih imperija, koji je kupio nešto skromniji stan od 351 kvadrata.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: