Kao što zabranite gostu da lomi čaše, zabranite mu da puši

Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda stupio je na snagu u julu, ali je Inspekcija tek od septembra počela da djeluje represivno
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Zoran Đurić
Berlin, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.09.2011. 09:42h

Za 20 dana septembra, Turistička inspekcija izrekla je 15 prekršajnih naloga ugostiteljima zbog nepoštovanja zabrane pušenja u zatvorenom prostora, a ukupna vrijednost kazni je 2.100 eura, saopštila je v. d. glavnog turističkog inspektora Svetlana Šljivančanin.

Ona je podsjetila da je Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda stupio na snagu u julu, ali da je Inspekcija tek od septembra počela da djeluje represivno, jer im je bila namjera da se ugostitelji upoznaju sa izmjenama.

“Zakon je, kada su ugostitelji u pitanju, bio fleksibilniji, jer im je omogućio da obezbijede jednu prostoriju za pušače u kojoj neće biti služenja hrane i pića, a ugostitelji su dužni da kontrolišu koliko njihovi gosti poštuju zabranu pušenja", kazala je ona.

"Ne možete očekivati od policije i Inspekcije da kontrolišu Vaš prostor"

Konferenciji je prisustvovao i Igor Milačić, vlasnik Viva kafea i predstavnik udruženja ugostitelja, koje je u fazi registrovanja. On je kazao da ugostitelji nijesu zadovoljni jer treba stalno da opominju goste.

On je inspektorku pitao šta da radi kada gost i pored upozorenja zapali cigaretu, kome da se obrati, jer je, kako je kazao, jednom prilikom zvao policiju koja je kazala da nije zadužena za takve slučajeve.

"Ne možete očekivati od policije i Inspekcije da kontrolišu Vaš prostor. Isto kao kada gost počne da lomi čaše ili prosipa vino, sigurna sam da mu to ne biste dozvolili", odgovorila je Šljivančan.

Negoduju nakon kazni

Ona je kazala da će policija i Inspekcija izlaziti i u takvim slučajevima, ako budu imali dovoljno ljudi, jer crnogorske ugostitelje kontroliše samo 14 inspektora.

Inspektor na licu mjesta može kazniti odgovorno lice ili preduzetnika, ukoliko se u njegovom lokalu ne poštuje zabrana pušenja

Šljivančanin je, komentarišući nezadovoljstvo i žalbe ugostitelja da zbog primjene zabrane već imaju manje posjete u objektima, kazala da je primjena Zakona i u okolnim zemljama pokazala pad prometa, ali da je to bilo samo u početnom periodu primjene.

“Ne sumnjam da je to slučaj i sa našim ugostiteljima, ali su oni počeli da negoduju tek kada su uslijedile kazne”, kazala je Šljivančanin, i podsjetila da u julu, kada je Zakon donesen, nijesu imali sugestije od tog sektora o njegovim eventualnim izmjenama.

"Cilj je da se zaštite nepušači, ali i da se utiče na pušače da manje konzumiraju cigarete", kazala je ona.

Inspektor na licu mjesta može kazniti odgovorno lice ili preduzetnika, ukoliko se u njegovom lokalu ne poštuje zabrana pušenja, sa 150 do 6.000 eura, a fizičko lice od 30 do 1.000 eura. Pravno lice može dobiti kaznu od 500 do 20.000, a odgovorno od 30 do 2.000 eura.

Visina kazne zavisi od procjene inspektora, a, kako je objasnila Šljivančanin, inspektor uvijek prvi put izriče najnižu kaznu, a ukoliko se kod iste osobe ili lokala ponavlja kršenje, tako i visina kazne raste.

Bonus video: