"Noć istraživača" obilježena u Podgorici, Nikšiću i Kotoru

"Noć istraživača" se obilježava u 32 evropske zemlje posljednjeg petka u septembru i predstavlja najveću i najzabavniju promociju naučnika i nauke na svijetu
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2011. 19:27h

U Umjetničkom paviljonu i kafiću "Karver" tokom cijelog dana nauka je bila tema broj jedan.

Kroz razne eksperimente, tribine i radionice obilježena je treću godinu zaredom "Noć istraživača", u sklopu "Otvorenih dana nauke".

Ministarka nauke Sanja Vlahović ocijenila je da ovaj događaj na najbolji mogući način otvara vrata nauke.

"Ovi eksperimenti će sigurno zagolicati maštu čak i onih koji nemaju dodirnih tačaka sa naukom, a tih je sigurno malo, jer zapravo sve što radimo, sve što osjećamo, sve što živimo, sve što dodirujemo i sve što koristimo rezultat je naučnih straživanja", navela je Vlahović.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer poručio je da je veoma važno za Crnu Goru da jača istraživačke kapacitete i da je „sloboda kretanja znanja od krucijalne važnosti“.

"Mlade talentovane ljude treba motivisati da nastave svoj istraživački rad u Crnoj Gori, kroz bolje pozicije i bolja radna mjesta", istakao je Maurer.

Direktor PRONE Jovan Mirković naveo je da festival ove godine okuplja 200 predstavnika iz različitih sektora, te da se u okviru manifestacije, pored eksperimenata, mogu vidjeti različite prezentacije, otvorene laboratorije, učestvovati u zanimljivim tribinama i debatama, ali i obići pivara „Trebjesa“ i Institut za biologiju mora u Kotoru.

"Noć istraživača" se obilježava u 32 evropske zemlje posljednjeg petka u septembru i predstavlja najveću i najzabavniju promociju naučnika i nauke na svijetu.

Parfemi od eteričnih ulja

Među mnogim mladim istraživačima u Umjetničkom paviljonu, za štandom "Miris Crne Gore", predstavili su se i gimnazijalci sa Cetinja, koji su pravili parfeme od eteričnih ulja.

Miješajući razne biljke koje se mogu naći u Crnoj Gori, kao što su pomorandža, ruzmarin, limun, sa bademovim, jojobinim ili kokosovim uljem srednjoškolci su pravili razne prirodne mirise.

"Poruka koju mi šaljemo je da prirodu treba čuvati i iskoristiti od nje ono što nam ona sama daje. Mi takođe pravimo i haljine od recikliranog otpada", navela je Milena Jovanović.

Galerija

Bonus video: