Službenici protiv kojih se vodi disciplinski postupak mogu da tuže nadređene

Odluka o udaljenju sa radnog mjesta, prema zakonu, ima privremeno dejstvo, jer može da traje samo do okončanja disciplinskog postupka
61 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.09.2011. 13:58h

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odredbu aktuelnog Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojom je bilo predviđeno da zaposleni u državnoj administraciji nema pravo na sudsku zaštitu ako je zbog disciplinskog postupka udaljen sa posla, a Komisija za žalbe odbila njegov prigovor.

Sud je na sjednici od 12. jula odlučio da pokrene postupak ocjene ustavnosti ove odredbe, i to po inicijativi nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), koja je ocijenila da član zakona koji tretira ovu problematiku nesaglasan sa Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Sudija izvjetilac Miodrag Iličković napominje da donosilac akta, Skupština Crne Gore, u ostavljenom roku nije odgovorila na stavove suda da sporna odredba nije saglasna sa Ustavom.

Ustav propisuje da su svi pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo, te da svako ima pravo na jednaku zaštitu svojih ličnih prava i sloboda, kao i na pravni lijek protiv odluke kojom se odlučuje o njegovom pravu ili propisom zasnovanom interesu.

“Međutim, primjena novog propisa počinje tek 1. januara 2013. godine, pa s obzirom na to sud smatra da je ovo bez uticaja na drugačiju odluku u odnosu na donešenu odluku. Ustav propisuje da su svi pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo, te da svako ima pravo na jednaku zaštitu svojih ličnih prava i sloboda, kao i na pravni lijek protiv odluke kojom se odlučuje o njegovom pravu ili propisom zasnovanom interesu. Evropskom poveljom o ljudskim pravima propisano je da svako, tokom odlučivanja o njegovim građanskim pravima ili o krivičnoj tužbi protiv njega, ima pravo na pravičnu javnu raspravu u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, ali i djelotvoran pravni lijek pred nacionalnim vlastima”, obrazlaže Iličković.

Prema njegovim riječima, odluka o udaljenju sa radnog mjesta, prema zakonu, ima privremeno dejstvo, jer može da traje samo do okončanja disciplinskog postupka.

“Zakonitost odluke o udaljenju ne zavisi od zakonitosti disciplinske mjere, već od postojanja razloga za suspenziju i ovlašćenja organa koji je o udaljenju sa radnog mjesta odlučivao”, pojasnio je Iličković.

Vlada spasila domen “me”

Sud je obustavio postupak o ocjeni ustavnosti i zakonitosti Pravila o registraciji i korišćenju nacionalnog internet domena “me”.

Sudija izvjestilac Desanka Lopičić objasnila je da je sud na ranijoj sjednici pokrenuo postupak, ali je u međuvemenu Vlada donijela odluku o načinu i uslovima korišćenja nacionalnog internet domena.

“U međuvremenu su regulisani uslovi korišćenja domena, odnosno pravni odnosi, način i postupak registracije, korišćenja, naziv, prenos naziva, prava i obaveze korisnika, pa su se stekli uslovi da se postupak obustavi”, kazala je Lopičić.

Bonus video: