Vidi li neko ovdje stanove?

Od 1997. godine budvanski profesori slušaju bajku koja im obećava kraj postanarskog života
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 13:34h

Gradnja stanova za oko 150 budvanskih prosvjetara na placu u Dubovici do danas nije počela - deceniju i po nakon prvog obećanja.

Priča o stanovima počela je krajem devedesetih, a posljednju nadu podstanarima među profesorima ulio je ministar prosvjete Slavoljub Stijepović koji je u aprilu bagere najavio za septembar.

Predsjednik sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kaže da su mnogi prosvjetari bez stana i da su žrtve raznih manipulacija.

Prosvjetari još ne znaju ni bankarske uslove po kojima će moći kupovati stanove, kojih nema

Sretna nova 1997!

Još 1997. godine SO Budva je odobrila da se u naselju Lazi, za potrebe radnika osnovne i srednje škole kupi plac od 2.112 kvadrata.

Tada je donijeta je odluka po kojoj se ova katastarska parcela oslobodila naknade za gradsko-građevinsko zemljište, a Opština se obavezala da će platiti projektno-tehničku dokumentaciju.

Nakon pune decenije, 2006. godine, SO Budva novom odlukom taj plac vraća sebi. Prosvjetarima je data nova, bliža lokacija u Dubovici od 3.300 kvadrata.

Pavićević još rezervisan

Opština je plac u Dubovici oslobodila komunalija, platila izradu glavnog projekta, ali za proteklih 4 mjeseca ništa nije urađeno, iako su se u aprilu u Budvi rukovali Stijepović, sindikalci prosvjete i rukovodioci Opštine.

Pavićević kaže da danas misli da je priča konačno privedena kraju.

"Ali ostavljam rezervu, jer sve je do Opštine. Za ovo odugovlačenje nijesu krivi ni sindikat ni stambena zadruga 'Solidarno', već su druge strukture zatajile", kazao je Pavićević.

Ko će to da plati?

Predsjednik sindikata Srednje škole "Danilo Kiš” Krsto Vuković, koji je sa Pavićevićem obišao teren, rekao je da je najvažnije ko će finansirati gradnju.

"Predstavnik naše škole nas je obavijestio da na računu 'Solidarno' ima svega 5 hiljada eura. Septembar prolazi, imaćemo prilike da čujemo još obećanja. Nemamo trenutno neku posebnu nadu da će u doglednom roku biti započeti radovi na ovom placu, na kome nijesu ni oni elementarni uslovi izvršeni, rekao je Vuković.

On napominje da prosvjetari ne znaju ni bankarske uslove po kojima će moći kupovati stanove.

"Barem neka se neko zapita, nakon 15 godina, ko bi još bio spreman da sluša prolongiranje svih mogućih rokova i ko će imati povjeranje u bilo koga i u bilo koju instituciju", rekao je Vuković.

Galerija

Bonus video: