Vuković: Političari me često zovu da se zauzmu za kandidate

. Mala smo država, takve stvari se dešavaju, ali to ne znači da nam se ne događa da baš onaj kojeg nam preporuče zaista ima najbolje reference
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 06:46h

Uprava za kadrove često je primala pozive funkcionera, ali i običnih građana da se zauzmu za određene kandidate kako bi prošli na javnom oglasu i dobili zaposlenje u nekom od državnih organa, kazala je “Vijestima” direktorka Uprave Svetlana Vuković.

Odgovarajući na takve zahtjeve, Vuković ističe da je, iako nije imala obavezu, Uprava pravila rang-liste kandidata nakon provjera znanja, pa su starješine određenog organa birale one ljude za koje su smatrali da su najbolji.

Vuković je potpisala Memorandum o saradnji sa predsjednikom Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodanom Lekovićem

Ona napominje da novi Zakon o službenicima i namještenicima, čija primjena počinje 2013. godine, preciznije i rigoroznije određuje pitanje raspisivanja konkursa, te sačinjavanja rang-liste i odabira kandidata.

Ako karika zarđa...

Vuković je potpisala Memorandum o saradnji sa predsjednikom Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodanom Lekovićem. Njime je predviđeno da Komisija i Uprava razmjenjuju informacije i iskustva, edukuju službenike koji rade na obradi i kontroli podataka i uče funkcionere i zaposlene u državnoj administraciji o načinu izbjegavanja potencijalnog sukoba interesa.

Vuković je najavila da će Uprava nakon ozvaničenja saradnje sa Komisijom donijeti etički kodeks za zaposlene u državnom aparatu. Vuković opominje da “treba stvarati državnu službu koja će biti kvalitetan servis građanima, koji službenike i plaćaju da rade svoj posao kako treba”.

Leković je upozorio da je konflikt interesa prva karika, “a ako ona zarđa, ulazimo u korupciju, pa u organizovani kriminal i na kraju u terorizam”: “Lako je dokazati da neko krši odredbu zakona, ali ne da je funkcionersku funkciju koristio za lični interes. Zato se Komisija sada umrežava sa svim domaćim institucijama”.

Bonus video: