Nikola i Ljiljana pobjednici "Kviza znanja"

Bilo je par teških pitanja, ali sva čast na organizaciji", rekao je Nikola Popović, ali nije siguran da će školovanje nastaviti na UDG
178 pregleda 0 komentar(a)
fabrika znanja, Foto: Zoran Đurić
fabrika znanja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.09.2011. 14:27h

Učenik elektro-ekonomske škole u Bijelom Polju Nikola Popović i učenica ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru Ljiljana Spasić su pobjednici "Kviza znanja" na takmičenju organizovanom na Univerzitetu Donja Gorica, u okviru manifestacije "Fabrika znanja".

Univerzitet i firma "Kom trejd" su im obezbijedili stipendije za prvu godinu studiranja na UDG-u.

"Kviz je dobar. Uradio sam sve za dva minuta. Bilo je par teških pitanja, ali sva čast na organizaciji", rekao je Popović, ali nije siguran da će školovanje nastaviti na UDG.

Učenik gimnazije sa Cetinja Filip Vukmirović i đak podgoričke gimnazije Danilo Marković osvojili su drugo i treće mjesto i dobili po mobilni telefon.

Na takmičenju u pazl igrici "Doris" najbolji je bio učenik podgoričke elektrotehničke škole Nikola Lopičić, a drugo mjesto je osvojio učenik podgoričke gimnazije Jovan Jovančević.

Studenti sa UDG-a takođe su učestvovali u kvizu, a među njima najbolji je bio Balša Pavićević, drugo mjesto pripalo je Mirku Mijuškoviću, a treće Nikoli Nikoliću. U igrici "Doris" najbolji je bio Boban Šarić, a prvi iza najboljeg Vukajlo Delić.

Andrija pobjednik kviza za osnovce

Pobjednik kviza za osnovce je Andrija Mihaljević, učenik O.Š. "21.maj", koji je, po riječima organizatora, riješio je test za 28 sekundi.

Dragana Radulović nije bila sigurna da će učestvovati u kvizu, ali je došla da vidi kako sve to izgleda

Super organizacija, zanimljiva predavanja i kvizovi, trebalo bi da je ovakvih manifestacija više", rekao je Petričević.

Učenica drugog razreda Mašinske škole Maja Bajčeta, kako kaže, premišlja se da li da upiše UDG ili Pravni fakultet, ali jedva čeka da učestvuje u kvizu.

"Ove igrice i kvizovi su super, svakako ću probati da osvojim nešto", navela je ona.

Njena drugarica, takođe jedan od boljih đaka u školi, Dragana Radulović nije bila sigurna da će učestvovati u kvizu, ali je došla da vidi kako sve to izgleda, pa će onda odlučiti.

Na UDG-u je održano i niz zanimljivih predavanja, prezentacija i diskusija o ulozi društvenih mreža u savremenom svijetu, na koji način se one mogu pozitivno iskoristiti za poslovanje i komunikacije, te o ulozi žena u informacionim tehnologijama.

"Željeli smo ukazati na to da je bavljenje informacionim tehnologijama jednako dostupno svima i da ova oblast ne poznaje granice i rodnu ili bilo koju drugu podjelu u društvu", navela je portparolka manifestacije Tatjana Ferendino.

Najbolja pazl igra na svijetu

Producent “Doris” igre Nenad Bjegović, objasnio je da je ova društvena igra koju je osmislio Zdravko Živković iz Novog Sada, na takmičenju matematičara u Atlanti 2009. nagrađena za najbolju pazl igru na svijetu. Trenutno ova igrica drži i svjetski rekord u broju kombinacija.

"Prebacili smo igru u digitalni format. Dobili smo i preporuku od srbijanske MENSE da proširuje inteligenciju i poboljšava pamćenje, pa oni koji je najbrže rješavaju su i najinteligentniji", naveo je Bjegović.

Jedan od studenata koje je Bjegović istakao je i Marko Roganović, koji je igricu riješio za manje od dva minuta.

"Imao sam više sreće, nego pameti. Igrica je dobra, potrebna je logika. Inače je cijela manifestacija super osmišljena", rekao je student informatike na UDG-u.

Bonus video: