Demokrate: Nije Bečić prepisivao, već Mica Kozlik

Koprivica je kazao da se nedvosmisleno da utvrditi da to nije nikakvo istraživanje, već „falsifikat i uradak UDBE, djelova DF-a i DPS-a“
482 pregleda 100 komentar(a)
Demokrate, Momo Koprivica, Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Demokrate, Momo Koprivica, Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.04.2018. 17:17h

Dio Bečićevog magistarskog rada, za koji NVO Centar za akademski integritet tvrdi da je plagiran od autorke Mice Kozlik, uredno je citiran iz djela profesora Ekonomskog fakulteta Lojpura i Lakićevića. To je danas saopštio potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica na konferenciji za medije.

„Oni su dio teksta, koji je Bečić pravilno citirao iz djela „Korporacijsko upravljanje u teoriji i praksi privatizacije“, autora Lojpura i Lakićevića, što se i na slici vidi kao prva fusnota rada na 11. strani, naveli kao dio koji je Bečić, kako prevaranti kažu, prepisao iz rada Mice Kozlik. Dakle, Bečić je pravilno citirao izvod iz djela čiji su koautori njegov mentor i još jedan član komisije pred kojom je branio svoj magistarski rad, a prevaranti to poturaju kao kopiranje Mice Kozlik. Prije će biti da je Mica Kozlik plagirala Lojpura i Lakićevića, jer ugledni profesori Ekonomskog fakulteta u Podgorici, koji se dugo godina zapaženo i uspješno bave tom temom, sigurno nisu prepisivali od nje“, kazao je Koprivica.

On je naveo još dva primjera, koji „pokazuju da ono što je prezentovano u kvaziistraživanju udruženja za prevare predstavlja golu neistinu, zlonamjernu, tendecioznu i sračunatu sa ciljem da nanese ličnu i političku štetu Aleksi Bečiću i Demokratama“.

Koprivica je rekao da je Bečić u radu, kroz fusnotu 52, pravilno citirao navod iz rada trojice autora, Estrina, Nuti i Uvalića, o pozitivnim aspektima masovne vaučerske privatizacije.

„I kao na prošlom primjeru, prevaranti to svrstavaju u plagijat. I na ovom primjeru se jasno očituje da preklapanje teksta ne znači u isto vrijeme i plagiranje“, saopštio je.

Koprivica je kazao da o „providnosti prevare“ govori i dokaz da je Bečić na strani 77 magistarkog rada pravilno citirao Zakon o svojinskim odnosima, član 419, a da su „prevaranti i taj dio uvrstili u plagiranje“.

„Ovo su samo tri primjera iz mora onih koja nedvosmisleno dokazuju da je na djelu manipulativna, smišljena, dugo planirana i organizovana akcija koju su vodili djelovi DF-a i DPS-a, a sve sa ciljem da Milo Đukanović i u drugom izbornom procesu stekne protivpravnu, nepoštenu i njemu svojstvenu prednost“ rekao je Koprivica.

Potpredsjednik Demokrata saopštio je, pokazavši video, da je „lažna analiza Bečićevog rada“ završena 31.12.2017, iako je udruženje Centar za akademski integritet osnovano 18. marta ove godine:

"Jasno je da je ovo pripremljeno u susret predsjedničkim izborima, a zaustavljeno u trenutku kada se saznalo da Aleksa Bečić neće biti kandidat za predsjednika"

Koprivica je kazao da se nedvosmisleno da utvrditi da to nije nikakvo istraživanje, već „falsifikat i uradak UDBE, djelova DF-a i DPS-a“. On je Centar za akademski integritet nazvao „filijalom DF-a“.

Koprivica je najavio da će protiv izvršnog dirktora ove NVO Mitra Đukanovića i menadžera kampanje DF-a Feđe Pavlovića, koji je učestvovao u istraživanju, podnijeti krivičnu prijavu Vrhonom državnom tužilaštvu.

„Sad je van svake sumnje da su Feđa Pavlović, menadžer kampanje DF-a i Mitar Đukanović, aktivista DF-a, formirali organizovanu kriminalnu grupu koju čini više lica iz DF-a i DPS-a, sa ciljem protivpravnog uticaja na volju birača uoči izbora. Oni su izvršili niz krivičnih djela u sticaju. Osnovano se sumnja da su ova lica, kao članovi organizovane kriminalne grupe za prevare i protivpravno vršenje uticaja na volju birača, poslali pisma građanima Herceg Novog u kojima su sadržane uvrede i klevete, sračunate s ciljem diskreditacije Demokrata uoči izbora u ovom gradu“, saopštio je Koprivica.

On je rekao da Demokrate očekuju da se oglasi i NVO Centar za građansko obrazovanje koja će „na potpuno nepristrasan i profesionalan način utvrditi sve činjenice u vezi sa ovim slučajem“.

Bečić na sjeveru

Na pitanje zašto se Bečić lično ne oglasi povodom navodnog plagijata, Koprivica je rekao da se predsjednik Demokrata nalazi na sjeveru Crne Gore, gdje sprovodi predizborne aktivnosti.

„I ovo je jedan od načina da se on pokuša osujetiti i blokirati u sprovođenju vrlo važnih političkih aktivnosti. Kao drugo, nije prirodno da on brani samog sebe. Ja sam tu kao potpredsjednik partije i prije svega kao neko ko se bavio naučno-istraživačkim radom i radio na Univerzitetu. Treće, imaćete i njegovo otvoreno pismo i obraćanje javnosti sa svim činjenicama“, kazao je.

Koprivica je rekao da su je DF za kampanju predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića uplatio nula eura, a Demokrate i URA sve finansijske obaveze izvršile u potpunosti i blagovremeno. Saopštio je i da je DF obišao nula domaćinstava, a Demokrate i URA 20.000 u kampanji za Bojanića.

Bonus video: