Bake: Volio bih da Mađarska može da se pohvali pravosuđem kao što je vaše

Medenica je kazala da je pravodsudnim sistemima Crne Gore i Mađarske zajednička stalna borba za samostalnost i nezavisnost sudstva
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 13:15h

Predsjednik Vrhovnog suda i Nacionalnog sudskog savjeta Republike Mađarske Andras Bake, koji je gost predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, ocijenio je da Crna Gora prolazi kroz težak period jer se nalazi na putu ka pridruženja Evropskoj uniji (EU).

To je, smatra Bake, težak i komplikovan proces, u kom se veoma oštro kritikuju pravni i pravosudni sistem.

„Pravosudni sistem u Crnoj Gori je na dobrom putu i bila bi mi velika želja kada bismo mi u mojoj državi mogli da se pohvalimo dostignućima kao što imate vi imate u Crnoj Gori“, rekao je on.

Mađarska podržava Crnu Goru u evropskim integracijama

Bake je dodao da Mađarska podržava Crnu Goru na njenom putu ka punopravnom članstvu i naveo da je spremna da pomognemo u procesu ispunjavanja strogih i teških zahtjeva koje je postavila EU.

Medenica je kazala da je pravodsudnim sistemima Crne Gore i Mađarske zajednička stalna borba za samostalnost i nezavisnost sudstva

Medenica je kazala da je pravodsudnim sistemima Crne Gore i Mađarske zajednička stalna borba za samostalnost i nezavisnost sudstva.

„U vremenu ekonomske krize, kada nacionalne politike pokušavaju na bilo koji način da utiču da smanje samostalnost sudske vlasti, zajednički metodi borbe su nam veoma važni“, ocijenila je Medenica.

Crnogorska reforma pravosuđa se završava 2012. godine

Prema njenim riječima, crnogorska reforma pravosuđa se završava 2012. godine.

„Kao što vidite, ići će Ustavne izmjene i u tome ćemo aktivno učestvovati, u želji da sačuvamo sudstvo od politizacije“, zaključila je Medenica.

Bake se sreo i sa potredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem i potpredsjednik Skupštine Željkom Šturanovićem.

Crna Gora je u mnogo boljoj polaznoj poziciji

"Crna Gora je u mnogo boljoj polaznoj poziciji za pregovore sa Evropskom unijom kada je riječ o oblasti pravosuđa nego što su to bile neke zemlje kandidati u prethodnom periodu, istakao je predsjednik Vrhovnog suda i Nacionalnog sudskog savjeta Republike Mađarske Andras Bake, na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Crne Gore Duškom Markovićem, održanom u vili „Gorica“,saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

Marković je istakao da reforma pravosuđa ne može biti sveobuhvatna, a nezavisnost pravosuđa zagarantovana

Marković je istakao da reforma pravosuđa ne može biti sveobuhvatna, a nezavisnost pravosuđa zagarantovana, bez izmjena Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

On je upoznao sagovornika sa konkretnim rješenjima iz predloga Vlade za izmjenu Ustava, naročito u pogledu metodologije izbora za najviše pravosudne funkcije u zemlji. Pohvalivši rezultate reforme crnogorskog pravosuđa, Bake je upoznao potpredsjednika Markovića sa zakonskim rješenjima Republike Mađarske u pogledu postizanja nezavisnog i pouzdanog pravosuđa.

Sagovornici su najviše vremena posvetili uporednim rješenjima kada je riječ o izboru nosilaca najviših pravosudnih funkcija u Crnoj Gori i Mađarskoj. Konstatovano je da nema jedinstvenog evropskog obrasca u ovoj oblasti, ali da postoje osnovne smjernice Venecijanske komisije koje se posebno odnose na postkomunističke zemlje.

Marković je u ime Vlade Crne Gore zahvalio na podršci koju Vlada Republike Mađarske pruža Crnoj Gori na njenom evropskom i evroatlanskom putu.Sastanku je prisustvovala i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica.

Galerija

Bonus video: