Nacionalni savjet za održivi razvoj poručio da je potreban razvoj “zelene ekonomije”

Iz Nacionalnog savjeta za održivi razvoj saopštili su da je će za ispunjenje ideje biti nužno da svi preduzmu konkretne aktivnosti
79 pregleda 0 komentar(a)
čišćenje, Foto: Arhiva Vijesti
čišćenje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.09.2011. 12:42h

Crna Gora, na dvadesetu godišnjicu proglašenja države ekološkom, nalazi se pred izazovom kako da ideju, koja je bila vizija, pretvori u realnost svakog građanina

"Ključna riječ budućeg razvoja Crne Gore treba da bude partnerstvo"

Iz Nacionalnog savjeta za održivi razvoj saopštili su da je će za ispunjenje ideje biti nužno da Vlada, lokalne samouprave, političke partije, poslovni sektor, naučne i nevladine organizacije preduzmu konkretne aktivnosti kako bi ciljevi i zadaci održivog razvoja ekološke države postali najveći prioritet.

“Ključna riječ budućeg razvoja Crne Gore treba da bude partnerstvo. Jedino kroz zajedničke napore na svim nivoima društva, promjeni u posvećenosti, organizaciji, obrazovanju i kulturi ponašanja prema životnoj sredini, prirodnom i kulturnom nasljeđu i ambijentu Crne Gore, možemo postignuti dugoročnu, stabilnu – jednom riječju, održivu budućnost”, saopšteno je iz tog savjeta.

Kako je saopšteno savjet je uradio Analizu o ostvarenju ekološke države od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori koja ukazuje na najvažnija ostvarenja i glavne izazove u njenom sprovođenju, ali i daje preporuke i smjernice za obnovu i osnaženje te ideje na terenu.

Treba pružiti snažnu podršku

Nacionalni savjet za održivi razvoj, navodi se u saopštenju, uvjeren je da, treba pružiti snažnu podrška razvoju “zelene ekonomije“ odnosno transformaciji sistema potrošnje i proizvodnje na osnovama održivosti.

“Razvoj zelene ekonomije, u okvirima održivog razvoja i kao put ka smanjivanju siromaštva - glavno je stremljenje međunarodne zajednice i jedna od dvije ključne teme

Konferencije Ujedinjenih nacija o održivom razvoju odnosno Trećeg svjetskog samita o održivom razvoju, koja će se održati u Rio de Ženeiru u junu naredne godine”, saopštili su iz savjeta.

Izostala realizacija pravne odrednice o ekološkoj državi

Skupštinskom deklaracijom iz 1991. godine Crna Gora je interese životne sredine i prirode stavila iznad ličnih i grupnih interesa različitih naroda. Iz savjeta su podsjetili da je zbog geo-političkih okolnosti 90-tih godina izostala konkretna realizacija pravne odrednice o ekološkoj državi, a posljedice su bile intezivna devastacija prostora, uključujući i područja sa najvećim stepenom nacionalne i međunarodne zaštite, rastućim problemom neadekvatnog upravljanja otpadom i jako niskom kulturom i brigom o životnoj sredini kao ključnom resursu za održivi razvoj Crne Gore.

Tokom protekle decenije, a naročito od obnavljanja nezavisnosti, dolazi do ponovnog buđenja i razvoja ekološke svijesti

“Međutim, tokom protekle decenije, a naročito od obnavljanja nezavisnosti, dolazi do ponovnog buđenja i razvoja ekološke svijesti. Crna Gora postaje aktivan učesnik najznačajnih međunarodnih foruma, formiraju se institucije koje imaju direktan mandat zaštite životne sredine i održivog razvoja kao koncepta koji počiva na ravnoteži između ekonomskih i socijalnih potreba društva i neophodnosti zaštite životne sredine u skladu sa ograničenim prirodnim resursima”, saopšteno je iz savjeta.

Poslednjih deset godina, saopštili su oni, donijet je niz novih propisa o zaštiti životne sredine, proglašen je peti nacionalni park, usvojene su odluke o saniranju značajnih ekoloških “crnih tačaka” i postavljene su pravne osnovne za osiguranje sprovođenja načela da zagađivač, ali i korisnik prirodnog bogatstva, snosi troškove zaštite odnosno korišćenja ekosistemskih usluga.

Bonus video: