Prva kiša za nove strepnje mještana Starog Bara zbog dotrajalih mostova

Rikavac je najbujičnija rijeka stare Jugoslavije, a ime je dobila po tome što kad nadođe od bujica preko zime niz svoje korito nosi i lomi kamenje
392 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2011. 17:46h

Kiša je samo dijelom oraspoložila stanovnike starobarskih i naselja u Polju, uz korito rijeke Rikavac - sudeći prema stavovima predstavnika MZ Stari Bar i MZ Bar II Polje, najava sezone padavina nalaže, u najmanju ruku, pregled četiri mosta koji se nalaze na trasi od spoja Vruće rijeke i Rikavca do tunela u Volujici, koji Rikavac izvodi do ušća u more.

Đuro Perčobić, sekretar MZ Stari Bar, rekao je "Vijestima" da je "zabrinut zbog stanja Velikog mosta kod "Primorke"". Stopa Velikog mosta je, kazao je, potkopana, i tu se sada nalazi ogromna rupa.

"Obavijestio sam o tome opštinsku Agenciju za imovinu i MUP, sektor za vanredne situacije. Treba da se utvrdi stepen ugroženosti kuća ispod mosta, ali i sigurnost mosta. Podsjećam da je Rikavac najbujičnija rijeka stare Jugoslavije, a samo ime je dobila po tome što, kad nadođe od bujica preko zime niz svoje korito nosi i lomi kamenje i tako bukvalno ‘riče‘ i čuje se nadaleko", kazao je Perčobić.

On je dodao da se sliv Rikavca, koji zahvata masive Rumije i Lisinja, sad proširio i na dio Zaljeva.

"Sada zahvata i vode koje se slivaju od Kambodže", kazao je on.

Eskalacija tog vodenog toka bi, kaže, ugrozila željeznički depo, Luku Bar i sam grad, „ako tunel ne bi mogao da primi svu tu količinu vode“. Perčobić je dodao da u koritu Rikavca nema kaskada koje bi ga usporile, pa u svom najgorem izdanju svom silinom udara u tunel“.

"Tu, kod tunela, imamo problem i zbog kanala Rene, koji se uliva u korito Rikavca pod pravim uglom, umjesto da je pod manjim uglom, jer u doba bujica dolazi do zatvaranja toka rijeke od tih pritoka i on preliva", ispričao je Perčobić.

Mještanin Polja Marko Niković skrenuo je pažnju “da je u ovom dijelu Bara podlokana i stopa mosta Božovića”.

"Mi na Rikavcu imamo, osim Velikog mosta na tromeđi Bartule, Čeluge i Rapa, i most Božovića, most Mijovića i most na magistrali Bar-Ulcinj u Čelugi. Sigurno je da je Veliki most, i ne samo on, sazreo za dobar pregled. Sada možemo jedino da vidimo da je nešto ispod njih podlokano, a da li je time ugrožena njihova stabilnost, odgovor mora dati stručnjak ili institucija sa validnim zaključcima šta onda treba odraditi. Rikavac ima ogromnu bujičnu snagu jer je kratkog toka, a prima sve vode podrumijskog kraja i potencijalno je po nas najveća opasnost. Ako probije van korita, nezaustavljiv je i ne bi stradali samo mostovi”, upozorio je predsjednik Odbora MZ Bar II Polje Zoran Vojvodić.

On je rekao da korito Rikavca godinama nije opravljano.

“Opština objektivno nema novca za tu namjenu i ovim bi trebalo da se pozabavi neka od Vladinih agencija ili direkcija“, rekao je Vojvodić.

Iz barske Opštine "Vijestima" su potvrdili da će na lice mjesta uputiti stručnu komisiju sastavljenu od stručnjaka građevinske struke i resornih inspekcija, “koja će utvrditi pravo stanje”.

Galerija

Bonus video: