Alfa Centar čisti Dom revolucije u Nikšiću: Nećemo čekati nove pogibije

Naviknuti na obećanja, ali ne i na njihovu realizaciju, građani su više nego ubijeđeni da se 2016. neće mnogo razlikovati od svih prethodnih godina
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2011. 16:22h

Više od 30 godina stanovnicima grada pod Trebjesom ne polazi za rukom da se „oslobode“ Doma revolucije. I kako svaka revolucija „jede svoju djecu“ tako je i ovaj Dom, u narodu nazvan „plavom grobnicom“ „progutao“ petnaestak života, dok je njih 150 lakše ili teže povrijeđeno. Dom je do sada „progutao“ i preko 50 miliona eura.

Ministar kulture Branislav Mićunović obećao je da će do 2016. godine Dom revolucije biti završen, a Nikšić postati kulturni centar Crne Gore.

Naviknuti na obećanja, ali ne i na njihovu realizaciju, građani su više nego ubijeđeni da se 2016. neće mnogo razlikovati od svih prethodnih godina, pa je NVO „Alfa centar“ pokrenuo akciju čišćenja Doma revolucije, zatvaranja ograde i kultivisanje prostora oko objekta.

Nadaju se da će im podršku pored građana i NVO sektora pružiti i lokalna uprava, javna preduzeća, privatnici.

Alfa centar pokreće akciju

„Akcija je nastala kao sastavni dio potrebe i nužde da se konačno, poslije 33 godine gomilanja smeća u centru Nikšiću, očisti ovaj prostor. Prvo treba iz kruga Doma revolucije izbaciti oko 850 kubika smeća, koliko su naši stručnjaci procijenili, i oko 2,5 hiljade kubika samoniklog rastinja, korova, raznog komunalnog, građevinskog i medicinskog otpada.

Dedović očekuje da će tokom akcije ukloniti nekoliko životinjskih i ljudskih ostataka

Ne želeći da budem ciničan u procjenama, ali siguran sam da ćemo tokom akcije biti u prilici da uklonimo nekoliko životinjskih, a možda i ljudskih ostataka“, kazao je direktor „Alfa centra“ Aleksandar Dedović na konferenciji koja je odžana ispred Doma revolucije.

Akcija čišćenja kreće 10. oktobra i trajaće mjesec, a nakon nje slijedi druga faza - zatvaranje svih otvora kako bi se onemogućio ulazak u sami prostor. Treća faza je kultivisanje cijelog prostora i uklanjanje zarđale ograde koja se nalazi oko Doma revolucije.

„Krenuli smo u ovu akciju ne želeći da čekamo 2016. godinu jer smo ubijeđeni da ni tada ovaj Dom revolucije neće vidjeti svoje bolje izdanje.

Nećemo čekati tri, četiri ili deset novih pogibija i stotinu ranjavanja, nešto moramo zajedno učiniti“, kazao je Dedović.

Nećemo čekati tri, četiri ili deset novih pogibija i stotinu ranjavanja, nešto moramo zajedno učiniti“

Direktor Ekološkog pokreta „Ozon“ Aleksandar Perović podržao je akciju čišćenja Doma revolucije i predložio da se vremenom organizuje lokalni referendum na kome bi se građani Nikšića izjasnili šta i kako dalje sa Domom revolucije.

„Mi smo vjerovatno jedini grad u regionu gdje se u strogom centru urbanog jezgra nalazi ovakvo ruglo. Građani Nikšića su kao poreski obveznici platili oko 200.000 eura raznim fakultetima iz Podgorice koji su uradili tri različita scenarija šta uraditi sa ovim ’urbanističkim monstrumom’.

Taj novac je uzaludno potrošen, jer je naš sugrađanin, ministar kulture, stavio veto na predloge i rekao da će se do 2016. godine uraditi Dom revolucije i Nikšić postati kulturni centar.

Ispod Doma revolucije se nalazi 22.000 metara kvadratnih prostora koji trune

Mislimo da se o 2016. ništa neće desiti. Zato treba građani da se organizuju i traže od onih preduzeća koje plaćaju konkretne rezultate. Danas ovdje nema nikoga od predstavnika lokalne vlasti da podrži ovu akciju“, kazao je Perović.

Sonja Vujadinović, novinarka lokalne televizije, kazala je da se ispod Doma revolucije nalazi 22.000 metara kvadratnih prostora koji trune.

„Dosta je godina do 2016, a nažalost bezbrojne opasnosti su iza ove ograde, bezbrojne opasnosti su u ambisima dugim 15 metara gdje protiče jedna od najjačih žila podzemnih voda u našem gradu.

Ovo je jedna od najneekološkijih tema u susret 20 godina od ekološke države Crne Gore, a možda i jedan od odgovora koliko je Crna Gora zaista ekološka država“, kazala je Vujadinović.

Komunalno traži pare

Podršku im je, kako reče Dedović, dalo 20 stručnjaka iz oblasti arhitekture, građevine, zaštite na radu, kao i nekoliko institucija poput policije, vojske, Služba spasa, lokalne uprave.

Paradoksalno je to, kazao je Dedović, što jedino sa Komunalnim preduzećem nijesu uspjeli da ostvare komunikaciju.

Jedino sa Komunalnim preduzećem nijesu uspjeli da ostvare komunikaciju

„Do sada su nam samo odgovorili da su spremni da učestvuju u akciji, ali su tražili da im se plati puni iznos usluga uz obavezan avans.

Vodeći se činjenicom da su njihove plate iz budžeta poreskih obveznika Nikšića, a kako je njihova obaveza higijena grada, očekujemo da u što skorije vrijeme dobijemo drugačiji odgovora, ako ne moraćemo da prikupimo sredstva i angažujemo neko komunalno preduzeće iz okruženja koje je u stanju da pruži usluge servisa i dovede ovaj prostor u kakvo-takvo kultivisanije stanje“, kazao je Dedović.

Najveći spomenik ili najveće ruglo

Dom revolucije, koji je prvobitno planiran na 7.500, a kasnije proširen na 22.500 kvadrata, djelo je arhitekte iz Slovenije Marka Mušiča, i trebalo je da bude najveći spomenik narodnooslobodilačkom ratu.

Pored dijela sa spomen-obilježjima, planirane su bile i dvije velike multimedijalne sale, veliki prostor za arhive, umjetničke radionice, omladinske klubove, čitav regionalni kulturno-informativni centar.

Nakon ukidanja samodoprinosa, tokom koga su građani po tri odsto izdvajali za gradnju Doma revolucije, njegova gradnja je prekinuta.

Opština je uzalud raspisivala i međunarodne tendere za rušenje ili završetak gradnje, sve do jula 2008. kada je reagovalo Ministarstva kulture koje je riješilo da nastavi gradnju i završetak radova najavilo za 2016. godinu.

Galerija

Bonus video: