Veljović predsjedavajući Asocijacije šefova policija Jugoistočne Evrope

U posljednje vrijeme Asocijacija se susrijeće sa problemom terorizma ili radikalizacijom, prije svega mladih
0 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.09.2011. 15:08h

Direktor Uprave policije Veselin Veljović novi je predsjedavajući Asocijacije šefova policijav zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA).

Asocijacija je, nakon predavanja dužnosti novom predsjedavajućem, potpisala i Memorandum o razumijevanju sa Programom pružanja pomoći u krivičnim istragama Ministarstva pravde SAD (ICITAP).

Crnogorska policija preuzela je na sebe organizovanje donatorske konferencije, zakazane za 29. novembar u Podgorici na kojoj će biti pozvano 20-30 direktora agencija iz čitavog svijeta, predstavnici Vladinog i nevladinog sektora kako bi pomogli Asocijaciju finansijski.

Tada će biti predstavljeno 17 projekata, a na nekima se odavno radi. Za njihov nastavak potrebna su finansijska sredstva kojih Asocijacija, kako je rečeno, trenutno nema.

"Za 18 mjeseci, u akciji “Besa” uhapsili smo 360 lica uglavnom nosilaca organizovanog kriminala koji se bave trovinom narkoticima, oružja a neki i terorizmom. Potrošili smo 400.000 eura. Neophodna nam je još jedna finansijska inekcija da se nastavi taj projekat i proširi na neke zemlje Evropske Unije s obzirom da kraci organizovanog kriminala idu čak do Južne Amerike", kazao je izvršni direktor bosanske policije Zlatko Miletić.

On je najavio 17 projekata koje će predstaviti donatorima.

Kako je kazao, u posljednje vrijeme Asocijacija se susrijeće sa problemom terorizma ili radikalizacijom, prije svega mladih, pa se “moraju na nov i kvalitetniji način pozabaviti tim pitanjima”.

Direktor policije Republike Makedonije Ljupče Todorovski, dosadašnji predsjedavajući, koji je nakratko morao prekinuti izlaganje zbog, kako je kazao, treme, rekao je da su oni organizacija koja treba da radi kao jedna služba, a da je makedonska policija zadužena za obuku policajaca pripadnica SEPCA.

Veljović je kazao da su sve policije regiona u prethodnom periodu imali značajnu saradnju i realizovali niz projekata u saradnji ICITAP-a.

"Vrlo smo svjesni svojih obaveza i odgovornosti koje ćemo imati u narednih 12 mjeseci... Učiniću sve što je potrebno da crnogorska policija opravda ukazano joj povjerenje i da potvrdi ocjenu osećaja pouzdanosti i povjerljivog partnera u svim projektima uključujući i ovaj koji je danas započeo", kazao je Veljović.

On je dodao da daje značajan doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala.

Bonus video: