Ambasador Austrije voli riblju čorbu, bokeljsko kolo i visoke Crnogorke

Na pitanje šta misli o crnogorskim ženama, Pamer je kazao da su Crnogorke jako lijepe, visoke, te da on “nizak i debeo nema šanse kod njih”
96 pregleda 0 komentar(a)
Martin Pamer, Foto: Ivana Komnenić
Martin Pamer, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 18.09.2011. 15:19h

Delegacija Austrijskog društva za vojnu nauku i austrijski ambasador u Crnoj Gori Martin Pamer su ispred Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru položili vijenac i odali pomen poginulim u svim ratovima i konfliktima koji su se dogodili u ovom regionu.

U tridesetočlanoj delegaciji su bili i visoki predstavnici austrijske vojske, državni službenici i funkcioneri, naučnici i profesori, koji, kako je istaknuto, žele da postave znak prijateljstva između susjeda, nekadašnje velike Austrije i Crne Gore.

On je kazao da je Austrija spremna da izdvoji 24.000 eura za restauraciju zastave “Merito Navali”, kojom je car Franjo Josip odlikovao Prčanjanina Iva Vizina za veliki podvig-plovidbu oko svijeta jedrenjakom “Splendido”.

On je kazao da je Austrija spremna da izdvoji 24.000 eura za restauraciju zastave “Merito Navali”, kojom je car Franjo Josip odlikovao Prčanjanina Iva Vizina za veliki podvig-plovidbu oko svijeta jedrenjakom “Splendido”. Zastava se danas čuva u Biskupskom ordinarijatu u Kotoru, a restauracija bi se uradila u Beču.

Voli ribu i kolo Bokeljske mornarice

Period austrijskog prisustva na ovim prostorima odnosi se na vrijeme od 1797. do 1918. godine. Pamer je u razgovoru sa novinarima naglasio spremnost ka pospješivanju ionako dobre saradnje Crne Gore i Austrije.

On je rekao da su mogućnosti za saradnju brojne, ali da ih trenutno usporava finansijska kriza, poput austrijsko-crnogorskog projekta - lifta kroz tvrđavu San Đovani i žičaru Kotor-Lovćen, za čiju je izradu projekta Austrija izdvojila oko milion eura.

Novinarima je bilo zanimljivo kada su čuli da je melodija na mobilnom telefonu austrijskog ambasadora kolo Bokeljske mornarice.

“Bivša Austrougarska je bila velika država, a sadašnja Austrija je samo jedna od nasljednica. Sada su to još i Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka, Ukrajina, Rumunija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, ali i vaša Crna Gora, jer je primorje do Šušanja bilo dio velike monarhije”, kazao je Pamer.

Novinarima je bilo zanimljivo kada su čuli da je melodija na mobilnom telefonu austrijskog ambasadora kolo Bokeljske mornarice, nakon čega je Pamer u malo opuštenijem razgovoru otkrio da je veliki ljubitelj crnogorske kuhinje (riblja čorba, riba, njeguški sir i pršut) i vina Vranac. Na pitanje šta misli o crnogorskim ženama, Pamer je kazao da su Crnogorke jako lijepe, visoke, te da on “nizak i debeo nema šanse kod njih”.

Priroda lijepa, ali zatrpana smećem

Pamer je istakao da je Crna Gora za njega zemlja kontrasta po pitanju prirodnih ljepota, ali i po bogatim i siromašnim, vrijednim i lijenim ljudima, i odnosu prema poslu i okolini.

“Možda nije diplomatski, ali ću reći da nisam baš zadovoljan kako se odnosite prema prirodi, jer su brojni primjeri njenog ugoržavanja otpadom”, kazao je Pamer, i dodao da se tu stvari ipak kreću nabolje.

On je naveo primjer nesavjesnog odnosa prema okolini u podgoričkom naselju Zagorič, gdje živi, a gdje, kako je rekao, u blizini željeznice mještani svakodnevno bacaju smeće, te da kada mu dođu gosti iz Austrije neprijatno su iznenađeni nizom divljih deponija u tom kraju.

Bonus video: