Porodilište u Podgorici nije renovirano od izgradnje KC, ne znaju ni kad će

Ona je dodala i da su Ministarsto zdravlja i UNICEF zainteresovani da porodilište dobije svoju posebnu zgradu
0 komentar(a)
Porodiliste, Foto: Boris Pejović
Porodiliste, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2011. 13:50h

Porodilište Kliničkog centra (KC) je jedini njegov segment koje od otvaranja nije rekonstuisan, i još je upitno da li će i kada biti prošireno i modernizovano.

Direktorka ginekološko-akušerske klinike, Snežane Raspopović objasnila je za portal Roditelji.me da bi nova zgrada riješila više problema, jer bi Crna Gora dobila savremeno porodilište, sa posebnim odjeljenjima carskih rezova i za normalno porođene žene, uz bejbi frendli /beby friendly/ program.

Bejbi frendli program podrazumijeva boravak majke i bebe nakon porođaja u istoj prostoriji, i već primjenjuje u nekoliko porodilišta širom Crne Gore.

Prema riječima Raspopović, u krugu Kliničkog centra postoji prostor predvidjen za novu kliniku, koji bi zbog blizine sa Centrom za neonatologiju, potpuno odgovario svim njegovim potrebama.

Bejbi frendli program podrazumijeva boravak majke i bebe nakon porođaja u istoj prostoriji, i već primjenjuje u nekoliko porodilišta širom Crne Gore.

"Do sada su carski rezovi činili oko 14 odsto ukupnog broja porođaja, a sada oko 20 odsto. Upravo zato neophodno je odvojiti odjeljenje carskih rezova od akušerskog odjeljenja, gdje leže normalno porođene žene koje se kraće zadržavaju na odjeljenju", objasnila je Rasopović.

Ona je dodala i da su Ministarsto zdravlja i UNICEF zainteresovani da porodilište dobije svoju posebnu zgradu.

Porodilište je najveća klinika Kliničkog centra, u kojoj se rađa većina djece u Crnoj Gori, i zapošljava 140 ljekara, sestara i radnika, a o njegovoj rekonstrukciji i novoj zgradi u javnosti se govori već godinama.

Bonus video: