Obilježen dan opštine Žabljak: Praznik podsticaj za nove napore

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik SO Vidoje Tomčić i podsjetio na 17.septembar 1943 kada je Žabljak oslobođen od okupatora
164 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2011. 14:01h

Nizom dešavanja danas je obilježen dan opštine Žabljak istovremeno i dan na koji je prije 68 godina ovaj kraj oslobođen od fašističkog okupatora.

Obraćajući se odbornicima, predstavnicima javnog i privrednog života ove i drugih Opština i gostima, među njima ambasadoru Slovenije Jerneju Videtiču, predsjednik Opštine Isailo Šljivančanin kazao je "da ovaj praznik treba da bude podsticaj za nove napore jer se Žabljak vratio nekadašnjem sjaju i slavi, i preobražava se u modernu turističku destinaciju u koju će ljudi rado dolaziti a oni koji u njemu žive imaće dodatni motiv da ostanu u ekonomski naprednoj i otvorenoj sredini".

Gradonačelnik je prisutne upoznao sa investicijama u gradu u proteklih godinu dana ističući da se, uz obilatu pomoč Vlade, odvijala veoma živa investiciona aktivnost, koja je grad učinila ljepšim i interesantnijim i da je proteklo ljeto obilježila jedna od najuspješnijih turističkih sezona u posljednje dvije decenije.

"Najvažniji kapitalni projekat, uslov opstanka i razvoja Žabljaka, najveća ikad odrađena investicija u ovom kraju, put Risan Žabljak završen je. Taj put, preporodio je Žabljak, učinio ga dostupnim cijele godine i skratio putovanje do centralnih djelova države. Koliko nam najmodernija saobraćajnica u Crnoj Gori znači vidi se po protekloj turističkoj sezoni koja je, moglo bi se reći, bolja nego ikad", kazao je Šljivančanin i prezentirao aktuelne investicije od kojih je najvažnija gradnja mini zaobilaznice, vrijedne milion eura, koja biti završena do kraja ove građevinske sezone.

Riješeno pitanje vodosnabdijevanja

Šljivančanin je kazao da je gradnjom još jednog reni bunara kvalitetno riješeno pitanje vodosnadbijevanja pa protekle sezone nije bilo oskudica u vodi za piće.

"Popravljani su i modernizovani seoski vodovodi, gradske ulice i lokalni putevi. Izgrađene su dvije zgrade sa deset stanova, dar glavnog grada, dinamično se grade stanovi za prosvetne radnike. Ubrzo kreću radovi na izgradnji kanalizacije u naselju Staro pazarište i radovi na novim ulicama. Rade se idejni projekti sportske dvorane i prečistača otpadnih voda a te investicije partnerski ćemo realizovati sa državnim institucijama i Centrom za međunarodne odnose i saradnju iz Slovenije", kazao je Šljivančanin i dodao da je Žabljak dobio Prostorno urbanistički plan što je intenziviralo izradu nekoliko prostornih akata nižeg reda.

Položeno cvijeće na spomenik palim borcima

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik SO Vidoje Tomčić i podsjetio na 17.septembar 1943 kada je Žabljak oslobođen od okupatora.

Pristigli su i brojni telegrami čestitki među kojima od predsjednika države Filipa Vujanovića, skupštine Ranka Krivokapića i vlade Igora Lukšića.

Čestitke su stigle i od predsjednika DPS i SNP Mila Đukanovića i Srđana Milića.

Mališani iz KUD "Radoje Dakić Brko" priredili su prigodan program a sve simpatije pobrao je dječak-guslar

Delegacija Opštine položila je cvijeće na spomenik palim borcima i šrtvama fašističkog terora u durmitorskom kraju. Intonirana je državna himna i prikazan film, prikaz investicionog razvoja ovog kraja.

Mališani iz KUD "Radoje Dakić Brko" priredili su prigodan program a sve simpatije pobrao je dječak-guslar. Srenjoškolci, kojima je ovo i dan škole, akteri su školskog prvenstva u atletici, opštinskog krosa i uz gradsku omladinu akteri turnira u malom fudbalu

Galerija

Bonus video: