Vazduh opet zagađen, plućni bolesnici da budu oprezni

Pretpostavlja se da se radi o česticama koje su nastale nerealizovanim aktivnostima u vezi sa gašenjem požara oko Podgorice
0 komentar(a)
Podgorica, magla, Foto: Luka Zeković
Podgorica, magla, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.09.2011. 09:56h

U vazduhu u Podgorici jutros su ponovo zabilježene visoke koncetracije praškastih čestica (PM10), pokazali su rezultati mjerenja kvaliteta vazduha Centra za ekotoksikološka istraživanja.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, objavljeno je da je porast koncentracije praškastih materija zabilježen u petak poslije 22 sata i da od tada ima trend rasta.

"Jutros u osam sati koncentracija PM10 na mjernom mjestu Nova Varoš iznosila je 126,9 µg/m3 /mikro grama po metru kubnom", navodi se u izvještaju Agencije.

Kratkoročna izloženost PM10, u trajanju od nekoliko dana do nekoliko sati, može pogoršati zdravstveno stanje osoba oboljelih od plućnih bolesti

U Izvještaju Instituta za javno zdravlje navodi se da kratkoročna izloženost praškastim česticama PM10 može pogoršati zdravstveno stanje osoba oboljelih od plućnih bolesti, smanjiti osjetljivost na respiratorne infekcije i uzrokovati kašalj, iritaciju nosa i grla.

Osjećaj stegnutosti u grudima

Institut je, u Mišljenju o uticaju zagađenja vazduha na zdravlje, pojasnio da uticaj čestica PM10 na zdravlje pojedinca zavisi od njegovog zdravstvenog stanja, genetskih faktora, vremena koje se provodi na otvorenom i intenziteta fizičkih aktivnosti.

"Kratkoročna izloženost PM10, u trajanju od nekoliko dana do nekoliko sati, može pogoršati zdravstveno stanje osoba oboljelih od plućnih bolesti poput astme ili bronhitisa, smanjiti osjetljivost na respiratorne infekcije i uzrokovati osjećaj stegnutosti u grudima, kašalj, iritaciju nosa, grla", kaže se u Mišljenju.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine ranije je saopšteno da se pretpostavlja da se radi o česticama koje su nastale nakon gašenja požara oko Podgorice, iz pravca Nikšića.

Bonus video: