Kako je sudija kršio zakon u namjeri da zaštiti ugled suda

Imajući u vidu veliko interesovanje javnosti i medijsku pažnju, sudija Radović uzeo predmet u fazi istrage "da bi svojim iskustvom dao doprinos"
104 pregleda 0 komentar(a)
Jovović, Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Jovović, Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.09.2011. 08:28h

Predsjednik Osnovnog suda Zoran Radović dodjeljujući sebi predmet zbog napada Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana na ekipu “Vijesti” u avgustu 2009. prekršio je dva zakona, piše u rješenju kojim se prihvata njegovo izuzeće.

Radović je prekršio Zakon o sudovima i Poslovnik o radu o slučajnoj dodjeli predmeta po azbučnom redu i to dva puta Prvi put kada je podignuta optužnica protiv Mihaila Jovovića zbog nanošenja “teške tjelesne povrede” vozaču starijeg Mugoše, Draganu Radonjiću, koju je sud odbio kao neosnovanu.

U rješenju o izuzeću sudije, koje je donio predsjednik Višeg suda Mušika Dujović, navodi se da se Radović, u svojoj izjavi od 7. septembra koju je dopunio dodatnim izjašnjenjem dva dana kasnije, izjasnio da je zahtjev za izuzeće neosnovan.

Jovovićevi advokati tražili su da on ne sudi zbog toga što je bio u vijeću koje je odlučivalo po žalbi na rješenje o sprovođenju istrage.

“Nadalje je naveo, da je imajući u vidu veliko interesovanje javnosti i medijsku pažnju koju je taj predmet privukao u fazi istrage, uzeo u rad predmet da bi svojim iskustvom dao doprinos u radu i ugledu suda...”, navodi se u rješenju o izuzeću Radovića.

Nakon izuzeća Radovića, predmet je, tvrde u sudu, slučajno dat u rad sudiji Nadi Rabrenović.

Mugoše su 5. avgusta 2009. napale Jovovića i fotoreportera "Vijesti" Borisa Pejovića nakon što je ovaj pokušao da fotografiše nepropisno parkiran automobil prvog čovjeka Podgorice na Bulevara Svetog Petra Cetinjskog u blizini tadašnjeg kafea "Art".

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: