Prašina sve do prve kiše, preporučuje se što kraći boravak na otvorenom

Uticaj ovih čestica na zdravlje pojedinca zavisi od njegovog zdravstvenog stanja, genetskih faktora...
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2011. 16:52h

Pomoćnica direktorice Agencije za zaštitu životne sredine Lidija Šćepanović, rekla je da je ovako visoka koncentracija štetnih PM10 čestica u vazduhu iznad Podgorice u posljednja tri dana nije zabilježena tri godine od kad monitoring vrši Agencija i CETI.

Ona kaže da nema informaciju kolika je bila najveća izmjerena koncentracija pomenutih čestica prije nego što su predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine počeli da nadgledaju kvalitet vazduha.

Klimatski uslovi, geografska pozicija, strujanje vazduha, padavine... imaju veliki uticaj na koncentraciju PM10 čestica u vazduhu

"Ranijih godina u ljetnjim mjesecima koncentracija praškastih materija PM10 se kretala između 10 i 30 mikrograma po kubiku vazduha. U toku zime je dolazilo do promjena u koncentraciji PM10 čestica u vazduhu, dešavalo se da budu veće, približne današnjim koncentracijama. Međutim, nije se događalo da se zadrži visoka koncentracija štetnih čestica na teritoriji Glavnog grada kontinuirano sa kraćim prekidima tri dana. Klimatski uslovi, geografska pozicija, strujanje vazduha, padavine... imaju veliki uticaj na koncentraciju PM10 čestica u vazduhu", istakla je Gordana Đukanović, savjetnica u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Rizično za djecu, starije, trudnice...

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da kratkoročna izloženost PM10 u trajanju od nekoliko dana po nekoliko sati može pogoršati zdravstveno stanje osoba oboljelih od plućnih bolesti, smanjiti osjetljivost na respiratorne infekcije, uzrokovati osjećaj stegnutosti u grudima, kašalj, iritaciju nosa, grla...

"Uticaj ovih čestica na zdravlje pojedinca zavisi od njegovog zdravstvenog stanja, genetskih faktora, vemena koje provodi na otvorenom, intenziteta fizičkih aktivosti. Rizične grupe su djeca, starije osobe, trudnice i hronični bolesnici. Naime djeca provode dosta vremena u prirodi i fizički su aktivnija od ostale populacije", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Praškaste čestice do prve kiše

S obzirom na nepovoljne hidrološke prilike za očekivati je da će ovakvo stanje vazduha trajati do prve kiše ili vjetra, pa se preporučuje što kraći boravak na otvorenom, smanjene fizičke aktivnosti i izbjegavanje boravka u zagađenim prostorijama.

Osobama sa kardiovaskularnim i respiratornim oboljenjima, pored navedenih mjera, savjetuje se redovno uzimanje propisane terapije i strogo poštovanje uputstva izabranog ljekara – kazali su iz Instituta.

Preporučuje se što kraći boravak na otvorenom, smanjene fizičke aktivnosti i izbjegavanje boravka u zagađenim prostorijama

Štetne čestice koje prouzrokuju zagađenje vazduha potiču uglavnom od motornih vozila, industrije i sagorijevanja drveta i u vrijeme šumskih požara znatno se povećava njihova koncentracija u vazduhu.

"Uticaj praškastih čestica na zdravlje zavisi od veličine i sastava čestica i dužine izloženosti" naveli su iz Instituta.

Najteže se diše oko 10 časova ujutro

Koncentracija štetnih čestica u noći između četvrtka i petka bila je ispod dozvoljenog nivoa, ali ujutru oko 10 časova u petak došlo je ponovo do povćanja njihove koncentracije na teritoriji Glavnog grada.

Oko 10 časova je bilo 117,1 mikrogram po kubiku vazduha, dok je samo sat vremena ranije bilo 51,4. Juče tek oko 1 sat je koncentracija praškastih materija pala ispod granice od 90 mikrograma po kubiku vazduha.

Galerija

Bonus video: