Nezapamćena suša, u koritu Morače nema ni barice

Mještani koriste Moraču za navodnjavanje uz pomoć pumpi i za stoku, ali muka je veća, kako on kaže, što dosta ribe ugine u lokvama
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 17:30h

Velika suša i duži izostanak padavina, spustili su vodostaj Skadarskog jezera, Zete, i Morače skoro na rekordno niske nivoe , a u Bioču je Morača presušila prije 20 dana.

Mještanin Bioča Darko Novaković ne pamti da je dugo bila suša kao ove godine.

"Često Morača na Bioču presuši, ali nikada nije bilo da kiše nema ovako dugo. Dok ne padne kiša ništa od Morače, a zbog vrućine presušila je i Mala rijeka prije dva mjeseca. Veći dio Morače ponire u ponor koji smo ranije zatrpavali. Do restorana “Potoci” voda nekako teče, ali poslije nikako", kaže Novaković.

Mještani koriste Moraču za navodnjavanje uz pomoć pumpi i za stoku, ali muka je veća, kako on kaže, što dosta ribe ugine u lokvama.

"Starosjedjelac sam na Bioču i dešava se da nema Morače po 10 do 15 dana ili ostane u lokvama, ali se popuni ubrzo kada prva kiša padne", rekao je Novaković, dodavši da se bore sa Romima koji kradu pumpe.

Posljednji put ovako je bilo 1985. godine

Njegov rođak Goran Novaković sjeća se da je posljednji put ovako dugo Morača presušila 1985. godine.

"Čak je i tada bilo lokvi ponegdje, ali je situacija bila skoro identična kao sada. Bilo je požara u Podgorici, a vidimo da sada gori cijela Crna Gora. Spasava nas vodovod koji ide prema Kučima na koji smo povezani, a voda je hladna i pritisak je odličan", rekao je Novaković.

Prema raspoloživim podacima Hidrometeorološkog zavoda Crna Gore zaključno sa danom apsolutni minimum vodostaja rijeka nije još dostignut.

"Jasno je da su kvantitativni iznosi u okviru minimuma i kreću se od drugog po redu apsolutnog minimuma na mjernoj stanici Plavnica na Skadarskom jezeru i mjernoj stanici Duklov Most na Zeti. Ostale vrijednosti se kreću u okviru minimuma koji se redovno javlja. Primjera radi apsolutni minimum jezera na hidrološkoj stanici Plavnica registrovan je 18. septembra 1952. godine i iznosio je 4,54 metra. Nivo je u četvrtak prema podacima od 7 i 30 časova je 4,66 metara.

Za vodotok Morača na mjesnoj stanici Podgorica trenutno je osmotren vodostaj 66 centimetara, a apsolutni minimum na ovoj hidrološkoj stanici je registrovan 4. 10. 1997. i iznosio je 18cm.

Na mjernoj stanici Duklov Most na rijeci Zeti u četvrtak je registrovan vodostaj 8 centimetara, a apsolutni minimum je registrovan 30. 09. 1991. godine i iznosio je četiri centimetra – saopštili iz Hidrometeorološkog zavoda.

Pala jedna trećina od planirane kiše

Načelnik Centra za analizu i prognozu vremena u Hidrometeorološkom zavodu Branko Micev saopštio je “Vijestima” da je vodostaj Skadarskog jezera dosta nizak nivo u odnosu na ekstremno stanje izmjereno 4. decembra 2010. kada je vodostaj iznosio 588 cm u odnosu na nultu kotu, koja se nalazi na 4,56 metara.

"Radi se o izuzetnoj promjeni za kratko vrijeme, razlika iznosi 5.78 metara, a razlog treba tražiti u dugotrajno visokim temperaturama i smanjenoj količini padavina", kazao je Micev.

On je istakao da je priliv vode u ljetnjem periodu bio izuzetno nizak, tako da je u junu, julu i avgustu na području Podgorice palo svega 36 odsto od očekivane količine padavina.

"Nivo jezera nije slučajan, a kada je priliv voda na području Nikšića period od januara do avgusta je drugi najsušniji u posljednjih 60 godini, a gledano u posljednjih 10 godina je najsušniji. Ostvarenost padavina iznosi svega 57 od klimatske normale. Deficit padavina u Crnoj Gori posljedica je dugotrajne dominacije termodinamičkog grebena sa jugozapada koji uslovljava beskišne periode", rekao je Micev.

Bonus video: