Inspekcija rada do daljnjeg zatvorila skijalište Jezerine

Iz Sindikata tog preduzeća kazali su za "Vijesti" da su ovlašćeni predstavnici radnika pozvali inspektora rada
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 14:53h

Po nalogu inspekcije rada skijalište Jezerine je zatvoreno do daljnjega. Radovi na remontu žičara i ostalim pripremama za zimsku turističku sezonu tek što su počele kada je na inspekcija rada stavila „plombe“ na objekte AD SKI RESORT KOLAŠIN 1450.

Inspektor rada Vlastimir Knežević potvrdio je za "Vijesti" da je naložio zatvaranje skijališta, ali nas je za dalje informacije uputio na glavnu inspektorku rada Angleinu Međedović, koja nije odgovarala na elefonske pozive.

Telefon direktorice AD SKI RESORT KOLAŠIN 1450 tokom dana je bio isključen, pa je i njen komentar o zatvaranju firme izostao

Iz Sindikata tog preduzeća kazali su za "Vijesti" da su ovlašćeni predstavnici radnika pozvali inspektora rada, zbog kako su kazali nepoštovanja Zakona o radu i kršenja Ugovora o radu.

"Inspektor rada je pozvan kada su sedam radnika koji su bili angažovani na određeno vrijeme dobili otkaze, a da im prije toga nije bilo isplaćeno pet plata niti uplaćeni doprinosi za godinu. Radnicima koji su zaposleni na neodređeno vrijeme duguje se 6 plata i takođe doprinosi se ne uplaćuju redovno", kazao je presjednik Sindikata radnika skijališta Milić Bulatović.

A pripremali se za novu sezonu

Prema njegovim riječima, Sindikat očekuje da će zakon dosljedno poštovati, te da će sproblemi u AD SKI RESORT KOLAŠIN 1450 biti što skorije rješeni, izmirivanjem dugovanja prema 15 zaposlenih, ali i prema onima koji su dobili otkaze, a da im prije toga nijesu isplaćene zarade.

"Radovi na pripremi sezone su bili počeli i na obostranu korist je da se ovakva situacija što prije riješi. Treba uzeti u obzir i potrebu da skijalište treba da što prije bude spremno za sezonu, ali i da radnici što prije dobiju ono što ih sleduje", kazao je Bulatović.

Skijalište Jezerine je privatizovano 2007 godine. Većinski vlasnik sa 76, 8 procenata u vlasničkoj strukturi je firma Caldero Trading, dok je 22 procenata vlasništvo Beppler end Jacobson.

Prema podacima koji su dostavljeni Komisiji za hartije od vrijedenosti u prvih šest mjeseci ove godine preduzeće je od prodaje prihodovalo preko pola miona eura. Prema tim podacima, ali i prema onome što se saznati iz zvaničnih izjava iz tog preduzeća, poslovno uspješna za AD SKI RESORT KOLASIN 1450 bila je i minula godina.

Prema nezvanični informacijama, koje nijesu željeli da komenatrišu u Sindikatu, za izmirivanje obaveza prema zaposlenima bilo je planirano kreditno zaduženje preduzeća.

Navodno, kada je kredit bio odobren od toga su odustali vlasnici. Takođe prema nezvaničnim informacijama, velike teškoće menadžerskog tima su što mjesecima ne mogu obezbijediti urednu komunikaciju sa vlasnicima.

Bonus video: