Novi protest u nedjelju ispred Skupštine: Još nije počela izrada socijalnih kartona

Rok za prijavu za legalizaciju ističe 15. jula, a pored Podgorice, samo je još nekoliko opština u Crnoj Gori odredilo cijene komunalija
72 pregleda 0 komentar(a)
Zagoričani, sastanak, Park šuma Zagorič, Foto: Zoran Đurić
Zagoričani, sastanak, Park šuma Zagorič, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.04.2018. 14:13h

Građani koji su nelegalno sagradili kuće na području Podgorice, zakazali su za sjutra u podne novi protest ispred zgrade Skupštine Crne Gore, jer tvrde da iako je najavljeno, još uvijek nije počela izrada socijalnih kartona.

Iz PG biroa je petog aprila najavljeno, da je na inicijativu gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića odlučeno da Glavni grad i Ministarstvo održivog razvoja i turizma zatraže od Ministarstva rada i socijalnog staranja da se po ubrzanom postupku urade socijalni kartoni za vlasnike bespravno sagrađenih objekata u Podgorici, kako bi se dobila objektivna slika o materijalnom statusu porodica.

“To je bio jedan od naših zahtjeva, koji smo iznijeli na sastanku sa gradonačelnikom održanom nakon protesta prvog aprila. Međutim, po našim informacijama, a raspitivali smo se u svim naseljima, izrada kartona nije još počela”, kazao je član Odbora mještana nelegalnih naselja u Podgorici Radovan Jeremić.

On je pojasnio da bi izrada socijalnih kartona pokazala pravo stanje, odnosno potvrdila da većina građana nije u stanju da plati legalizaciju po tarifama usvojenim na Skupštini Glavnog grada.

Nezadovoljni postupkom legalizacije i ponuđenim cijenama, mještani iz takozvanih formalnih naselja protestovali su prvog aprila ispred Skupštine Glavnog grada.

Odbornici vladajuće većine u Skupštini Glavnog grada usvojili su odluku o komunalijama za bespravne objekte 16. marta, a Stijepović je najavio da građanin koji ima kuću od 100 kvadrata na svom zemljištu u zoni pet (Zagorič), ako plaća gotovinski, komunalije će platiti 2.100, a u ratama 2.451 euro.

Iz Glavnog grada tvrde da su vodili računa o socijalnom statusu vlasnika nelegalnih kuća i da je upravo zbog toga Stijepović podnio amandman, kojim je omogućio da legalizacija bude povoljnija.

Rok za prijavu za legalizaciju ističe 15. jula, a pored Podgorice, samo je još nekoliko opština u Crnoj Gori odredilo cijene komunalija.

Bonus video: