Ako racionalno ne budete trošili vodu, u Glavnom gradu biće restrikcija

Konstantnim praćenjem i mjerenjem nivoa podzemnih voda na svim vodoizvorištima i kontrolnim pijezometrima nailazimo na ekstremno niske nivoe voda
0 komentar(a)
voda, vrućine, Foto: Luka Zeković
voda, vrućine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.09.2011. 15:51h

Iz Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” apelovali su na građane da racionalno troše vodu i na taj način omoguće uredno vodosnabdijevanje sebi i ostalim građanima Glavnog grada.

Zbog neracionalne potrošnje vode JP “Vodovod i kanalizacija” biće primorano da vrši redukciju potisnutih količina vode prema određenim prigradskim zonama, a u krajnjoj situaciji i uvesti restrikcije u vodosnabdijevanju Glavnog grada.

"Konstantnim praćenjem i mjerenjem nivoa podzemnih voda na svim vodoizvorištima i kontrolnim pijezometrima nailazimo na ekstremno niske nivoe voda. U posljednjih 20 godina nije registrovan niži nivo podzemnih voda, a tendencije opadanja su i dalje evidentne. Zbog izuzetno visokih temperatura i dugog sušnog perioda suočavamo se sa problemima u obezbjeđivanju urednog vodosnabdijevanja na kompletnoj teritoriji Glavnog grada", saopštili su iz Vodovoda.

Enormna potrošnja

Organizovanim i pravilnim režimom rada pumpnih agregata “Vodovod” je, uz reduciranje kapaciteta pumpi na vodoizvorištima, uspijevao da održi uredno vodosnabdijevanje.

"Mjerenjem protoka vode, koja se vrše svakodnevno, konstatovana je enormna potrošnja vode naročito u gradskim opštinama i prigradskim naseljima. Ovakva neracionalna potrošnja dovodi do ugrožavanja snabdijevanja vodom za piće ostalih potrošača. Nažalost veliki dio te potrošnje odnosi se na nelegalnu potrošnju, odnosno krađu", kazali su iz Vodovoda. Na Trgu Republike prekjuče je došlo do havarije, odnosno plavljenja mašinskih postrojenja, koja se nalaze ispod fontane.

Tom prilikom, kako je saopšteno iz Vodovoda, nije došlo do aktiviranja pumpi, čija je funkcija da prazni mašinsko postrojenje u slučaju prodora vode u istom.

"Kako se u mašinskom postrojenju nalaze instalacije za rasvjetu za Trg republike, došlo je do ispada glavnog prekidača na trafo-stanici. S obzirom na to da je kompletna elektroinstalacija bila u dodiru sa vodom, iz sigurnosnih razloga nije uključena struja, zbog čega rasvjeta na trgu i u Ulici slobode ne radi. Jedan od razloga za ovakvo stanje je nažalost mnogo puta ponavljana priča oko krađe i vandalskog odnosa nesavjesnih građana prema komunalnim dobrima grada. Očekujemo da će se do kraja nedjelje staviti u funkciju i javna rasvjeta i fontana", kazali su iz Vodovoda.

Ukrali i rešetke

Saopšteno je da je nedavno ukraden atrakcioni bakarni prsten sa fontane na Pobrežju, a tokom iste večeri sa fontane na Trgu Republike su nestale slivničke rešetke od legure mesinga.

Tom prilikom Vodovod je pretrpio štetu od oko 6.000 eura.

"Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv NN lica, a imajući u vidu da je Trg pokriven sigurnosnim kamerama, očekujemo da će počinioci biti uskoro otkriveni", navodi se u saopštenju.

Bonus video: