Mitropolija traži ugovor kao sa Katoličkom crkvom

Činjenica je da je istočno-pravoslavna vjera u Crnoj Gori Kralja Nikole bila državna vjera, navodi MCP
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 13:49h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) zatražila je da Vlada Crne Gore potpiše ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u istom obimu i sadržaju prava kao i sa Rimokatoličkom crkvom.

Mitroplija je reagovala povodom, kako se navodi u saopštenju, brojnih spekulacija u javnosti o pravnom položaju SPC u Crnoj Gori.

"Od Vlade Crne Gore očekujemo da se, po istom principu kada je Srpska Pravoslavna Crkva u pitanju u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pristupi potpisivanju ugovora u istom obimu i sadržaju prava kao i sa Rimokatoličkom crkvom".

"Činjenica je da je istočno-pravoslavna vjera u Crnoj Gori Kralja Nikole bila ustavom potvrđena državna vjera, ali je, takođe, činjenica da ona to danas, na žalost, nije", navodi MCP.

Podsjeća se da Ustav Crne Gore i zakone po kojima su crkve i vjerske zajednice odvojene od države nije pripremala i donosila Pravoslavna crkva već Skupština Crne Gore.

"Sudeći po nekim izjavama izgleda da bi pojedinim državnim funkcionerima, poput predsjednika Skupštine, jedino bio prihvatljiv model...kako bi se ona (crkva) pretvarala u poslušnicu i polugu režima i njegove efemerne ideologije", kaže se u saopštenju.

MCP i eparhije Budimljansko-Nikšićka, Zahumsko-Hercegovačka i Mileševska imaju dobru volju i namjeru koje su utemeljene na kanonskom pravu i crkvenom ustavu sa jedne, međunarodnih standarda sa druge i važećeg zakonodavstva Crne Gore sa treće strane.

"Sa svoje strane, shvatamo i razumijemo da taj proces, kao i u slučaju pripremanja Temeljnog ugovora Crne Gore i Svete Stolice, ne treba i ne može biti brz, jer je, po onoj narodnoj, kuso sve što je brzo", navodi se u saopštenju.

Bonus video: