Crnogorski planinari na vrhu Olimpa

Ne čudimo se što su Bogovi ovu planinu odabrali za svoje stanište, rekao je Nebojša Kalezić
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 07:16h

Osamnaest crnogorskih planinara od kojih je trinaest članova danilovgradskog PSK Prekornica, tri PK Piva iz Plužina i po jedan iz kolašinskog PK Bjelasica i podgoričkog kluba Komovi u subotu 10. septembra popeli su se na 2.917 metara visok Mitikas, najveći vrh planine Olimp u Grčkoj.

U organizaciji PSK Prekornice planinari su 8. septembra krenuli iz Danilovgrada zatim preko Skadra, Skoplja, Gevgelije, Litohora do mjesta Prionija.

Od Prionija koji je smješten na je na 1100 metara nadmorske visine oni su u petak 9. septembra u podne krenuli stazom dugom oko 6,5 kilometara koja vodi kroz borovu i bukovu šumu i posle tri sata hoda stigli u planinarski dom Refuge A na 2100 mnv u kom su do narednog jutra odmarali.

"U subotu smo usatli oko 7 sati, spakovali se i krenuli stazom dugom 4 kilometra koja se početnim dijelom do nekih 2400 mnv proteže kroz četinarsku šumu. Nakon tog dijela staza vodi kamenitom i dosta strmom padinom do prvog vrha Skala, visokog 2866mnv. Posle Skale slijedi kratko spuštanje, a onda dosta kamenitom, strmom ali po suvom vremenu ne i previše opasnom stazom do 2917 metara visokog vrha Mitikas", priča Nebojša Kalezić sekretar PSK Prekornica.

Svih osamnaestoro oko 10 sati izašli su na vrh koji ih je, kazali su nam oduševio svojom ljepotom i sa kog se "pruža pogled od kog zastaje dah".

"Ne čudimo se što su Bogovi ovu planinu odabrali za svoje stanište", priča Kalezić.

Planinari su se nakon pauze i fotografisanja na vrhu Olimpa spustili do vrha Skala, od kog je pola grupe produžilo do obližnjeg vrha Skolio 2.911 mnv i kad su osvojili i taj vrh pridružili su se dijelu ekipe koja je krenula nazad ka domu, a onda svi skupa do Prionija.

Nebojša Kalezić, Bojan Đokić, Zoran Radulović, Milutin Lakić, Sandra Vujošević, Branka Bulatović, Arnela Agović, Dunja Đokić, Marijana Jakić, Stojan Jovanović, Grujica Gojačanin, Neđeljko Šuškavčević , Ivan Joksimović iz Prekornice, Dragan Radojičić, Dragan Bakrač i Obrad Bajagić iz Pive, Milojica Medenica iz Bjelasice i Nemanja Popović iz Komova, posle uspona na Olimp dan su proveli u gradu Leptokarija na obali Egejskog mora iz kog su se sjutradan zaputili ka Crnoj Gori.

Bonus video: