Stejt dipartment: Svađa SPC i CPC je politički problem

Obje grupe su nastavile da se svađaju oko imovine, dominacije i zvaničnog priznanja, navodi se u izvještaju
0 komentar(a)
petrovdan, Foto: Arhiva "Vijesti"
petrovdan, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.09.2011. 08:28h

U Crnoj Gori se religijske slobode generalno poštuju u zakonu i u praksi. Međutim, povećan je broj incidenata vezanih za vjersku imovinu, sveštenstvo i simbole, navodi se u izvještanju Stejt departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu.

U dokumentu, koji je juče u Vašingtonu predstavila američka državna sekretarka Hilari Klinton, piše da restitucija vjerske imovine u Crnoj Gori ostaje problem.

“Ustav i drugi zakoni i politike štite religijske slobode i, u praksi, vlast generalno osnažuje ovu zaštitu. Vlast je generalno poštovala religijske slobode u zakonu i u praksi”, piše u dokumentu koji se odnosi na period od jula prošle do juna ove godine.

U dokumentu se navodi da su odnosi između većih religijskih grupa (pravoslavaca, katolika i muslimana) generalno prijateljski i tolerantni.

“Izuzeci su dogotrajne tenzije između SPC i CPC koji su ostali konstantan problem sa političkim konotacijama. Obje grupe su nastavile da se svađaju oko imovine, dominacije i zvaničnog priznanja, a obje tvrde da su “prava” pravoslavna crkva u zemlji”, navodi se u izvještaju.

Inače beogradski mediji danas su objavili da ruski biznismeni lobiraju da Mitropolija crnogorsko-primorska stekne autonomiju u odnosu na Sabor Srpske crkve.

Ustavom Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije moguće da Mitropolija crnogorsko-primorska bude potpuno nezavisna, jer bi se time narušilo kanonsko jedinstvo, ocijenio je danas sociolog religije, Mirko Đorđević.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: