Mještani pljevaljskog sela Zbljevo blokirali radove na deponiji na Maljevcu

Dvadesetak porodica traži od EPCG da ih isele sa tog područja, jer su uslovi u kojima žive od osnovanja deponije nepodnošljivi
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 16:18h

Mještani pljevaljskog sela Zbljevo blokirali su radove koje na deponiji pepela i šljake na Maljevcu izvodi Elektroprivreda Crne Gore, zbog problema koje im već skoro 30 godina stvara odlagalište smješteno u neposrednoj blizini njihovih kuća.

Mještani su se odlučili na ovakav vid protesta, jer im iz EPCG nijesu odgovorili na njihove zahtjeve koje su im još u maju dostavili. Tvrde da rad teškim mašinama neće dozvoliti ni po cijenu da sa radom prekine Ternoelektrana, a da ne namjeravaju tu da se kratko zadrže, svjedoči i šator koji su razapeli u neposrednoj blizini, da ih štiti od sunca i drugih nepogoda.

Dvadesetak porodica traži od EPCG da ih isele sa tog područja, jer su uslovi u kojima žive od osnovanja deponije nepodnošljivi. Oni traže i da im EPCG isplati i rentu zbog nemogućnosti korišćenja proizvoda sa imanja usljed zagađenosti, sve dok ih ne isele sa tog područja.

EPCG je prošle godine splatila rentu za 48 domaćinstava, ali da to ove godine nijesu uradili

Jedan od mještana Vladimir Stanimirović kazao je da je prošle godine EPCG isplatila rentu za 48 domaćinstava, ali da to ove godine nijesu uradili, iako je rok istekao 30. avgusta.

„Naši predstavnici koji su išli u Termoelektranu na razgovor upozoravali su rukovodstvo, a kako nikakve pisane odgovore nijesmo dobili, odlučili smo da obustavimo radove. Naš izričit zahtjev je iseljenje dijela sela Zbljeva i nadoknada štete, a dok se to ne riješi i napismeno nam dostavi, nema rada“, kaže Stanimirović.

Nasipaju teren, a nemaju pravo na to

Elektroprivreda na Maljevcu podiže nivo deponije praveći takozvane kade za smještaj otpada iz Termoelektrane, s obzirom na to da je postojeće odlagalište popunjeno.

„Oni nasipaju stalno teren, a nemaju pravo na to. Nama zatvaraju vidik. Kada smo se bunili zbog prašine površinu su prekrivali pilotinom sa pilane, koja se često samo zapali, pa nas umjesto prašine sada truje dim. Sve više nas ugrožavaju, a ništa ne preduzimaju da nas spasu”, rekao je Stanimirović.

Vladimir Stanimirović pored deponije

On smatra da podizanjem kada EPCG pokušava da zamajava građane Zbljeva, dok ne riješe pitanje nove lokacije u Šumanama gdje treba uložiti ogromna sredstva.

Oni metar po metar podižu visinu brane, a mi to više ne možemo da trpimo“, kazao je on.

Njegov rođak Miško Stanimirović kazao je da je na sastanku održanom prije desetak dana direktor Termoelektrane Luka Jovanović od njih tražio da mu daju sedam dana kako bi „vidio sa centralom šta će i kako raditi“.

„Ja sam se i sinoć čuo sa njim, rekao mi je da je u Nikšiću i da ne može doći do četvrtka ujutro“, rekao je Stanimirović.

EPCG pozvala mještane da odustanu

Iz EPCG su pozvali mještane da odustanu od nasilnih upada na posjed EPCG, formiraju tim za pregovore i da “konstruktivnim dijalogom dođemo do rješenja u interesu obiju strana”.

Na zahtjev mještana Zbljeva da im se eksproprišu nepokretnosti iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG je saopšteno da je zakonom definisan taj postupak, odnosno da je potrebno prije svega utvrditi da li je to zemljište od javnog interesa, nakon čega bi se tokom postupka utvrđivala naknada za vrijednosti nepokretnosti.

Iz EPCG su pozvali mještane da odustanu od nasilnih upada na posjed EPCG

“U planu je da deponija na Maljevcu bude u funkciji do izgradnje novog odlagališta na lokaciji PK Šumani, dok će se u narednom periodu raditi na povećanju bezbjednosti brane na postojećoj deponiji i izvršiti rekultivacija tog terena i sanirati postojeći put uz branu. Izrada projektne dokumentacije za novo odlagalište pepela i šljake sa sistemom transporta je u toku i sa aktivnostima se započelo nakon usvajanja prostorno-urbanističkog plana Opštine Pljevlja” navodi se u saopštenju.

EPCG: To nam je prioritet

U EPCG tvrde da način odlaganja pepela i šljake odgovara propisanim standardima i ne utiče negativno na kvalitet života ljudi, i na životnu sredinu. “Sanacija i stabilizacija odlagališta pepela i šljake Maljevac je jedan od naših prioriteta, tako da će se na deponiji nastaviti i dalje sa prekrivanjem suvih površina glinom i zemljom, kao i formiranjem vodene površine, kako bi se spriječilo raznošenje pepela vjetrom, a planirani su i manji radovi na sanaciji betonskog kolektora ispod deponije.

Mještani Zbljeva su upoznati da je menadžment kompanije zainteresovan za rješavanje njihovih problema

Mještani Zbljeva su upoznati da je menadžment kompanije zainteresovan za rješavanje njihovih problema.

Stoga smo, nakon velikih investicija zaustavili višegodišnje probleme, a kao odgovorna kompanija nakon pregovora sa mještanima, potpisali smo sporazum i isplatili oko 140.000 eura domaćinstvima za naknadu štete koja je pričinjena u godinama koje su prethodile sanaciji i stabilizaciji deponije, zaključno sa 2010”, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: