Lukšiću sporazum sa SPC nije prioritet

„U ovom trenutku ima jako puno tema koje nijesam siguran da se mogu kao izazov tako lako premostiti“, kazao je on
0 komentar(a)
luksic, amfilohije, Foto: Savo Prelević
luksic, amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.09.2011. 15:40h

Crnogorski premijer Igor Lukšić nije optimista po pitanju brzog postizanja sporazuma Vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) jer, kako je ocijenio, mnoge teme u tim pregovorima nije moguće lako riješiti.

Vlada i SPC počele su pregovore o potpisivanju sporazuma, koji bi trebalo da bude sličan konkordatu koji je premijer potpisao sa Vatikanom krajem juna.

Taj dokument je, između ostalog, definisao povraćaj imovine i imenovanje katoličkih sveštenika u Crnoj Gori.

Lukšić je novinarima u Budvi rekao da nije „baš takav optimista“ da sporazum sa SPC može biti uskoro postignut.

„U ovom trenutku ima jako puno tema koje nijesam siguran da se mogu kao izazov tako lako premostiti“, kazao je Lukšić.

Mnogi aspekti su neprihvatljivi

On je naveo da će do tog trenutka proći značajno vrijeme zato što su mu mnogi aspekti kao predsjedniku Vlade potpuno neprihvatljivi.

„Teško mogu sebe zamisliti da potpišem takav ugovor i istovremeno na neki način u ime Vlade verifikujem okolnost da se crkvenom organizacijom prekraja državna teritorija Crne Gore, da se šalju poruke da se ne pristaje na crnogorsku naciju, da se crnogorski jezik doživljava nižerazrednim“, pojasnio je Lukšić.

Prema njegovim riječima, to pitanje mora biti riješeno u toku mandata aktuelne ili neke buduće Vlade. „A da bi ga riješili treba zdravorazumski da priđemo stvarima“.

Ne možemo govoriti o objedinjenoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori koja istovremeno ignorisati pravoslavce Crnogorce koji govore crnogorskim jezikom.

„Ne možemo govoriti o objedinjenoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori koja istovremeno ignorisati pravoslavce Crnogorce koji govore crnogorskim jezikom. To nije put, onda ćemo imati dvije crkve“, ocijenio je crnogorski premijer.

On smatra da je bolje ići u pravcu traženja rješenja koje će objediniti pravoslavne vjernike pod neutralnim nazivom.

„Ali to je već pitanje za eksperte i za buduće pregovarače, ako bude spremnosti da se na te teme zaista otvoreno i u skladu sa interesima sa jedne strane države Crne Gore, a sa druge strane crkvene organizacije razgovara“, naveo je Lukšić.

Prema njegovim riječima, ugovor sa SPC mora dati odgovore na dugoročna i pitanja koja opterećuju crnogorsko društvo.

Neophodno je, smatra Lukšić, pitanje crkve tretirati tako da se premoste sve podjele koje postoje u pravoslavlju, a to, kako je kazao, podrazumijeva dvije strane.

„Ali se mora otvoriti ta tema korjenito, duboko, da bismo mogli na pravi način odgovoriti okolnosti da je sa jedne strane crnogorska crkva nekada bila autokefalna, a sa druge da je istočno-pravoslavna religija bila državna religija u Crnoj Gori“, kazao je Lukšić

Bonus video: