Đaci uživaju na skraćenim časovima, ali škole odlučile da se vrate starom režimu

Za zaposlene u obrazovnim institucijama 15 minuta koliko su časovi proteklih dana bili skraćeni značajno je za nastavni proces
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 18:35h

Iako su visoke temperature natjerale direktore nekih podgoričkih škola da pribjegnu nepopularnoj mjeri skraćenju časova, od srijede se vraćaju se na stari režim.

Za zaposlene u obrazovnim institucijama 15 minuta koliko su časovi proteklih dana bili skraćeni značajno je za nastavni proces, pa svaki dan vagaju što dalje.

Odluku o tome da skrate časove, škole donose autonomno, a iz Ministarstva prosvjete televiziji Vijesti rečeno je da nemaju namjeru da školama na jugu sugerišu skraćenje nastave.

Časovi su i prošle i početkom ove sedmice bili skraćeni u Osnovnoj školi "Milorad Musa Burzan", a direktor te škole Branka Lakić rekla je agenciji MINA da je u školi prilično neuslovno jer imaju klime samo za najmlađe, a ostala djeca nemaju.

"Nekoliko dana prošle sedmice i danas se održavaju časovi po pola sata, a već od sjutra neće biti skraćeni", kazala je Lakić.

U subotu je u Podgorici bilo 36 stepeni Celzijusa -najveća vrijednost u posljednjih 60 godina

Uprava škole "Maksim Gorki" je skratila časove na 30 minuta za sve razrede, kazao je direktor škole, Svetozar Mijušković.

Časovi u Osnovnoj školi "Radojica Perović" bili su skraćeni samo prošlog petka.

"Časovi su bili skraćeni samo u petak, kako je bio kraj sedmice, vrućina je bila velika, izašli smo u susret djeci. Ove sedmice časovi nijesu skraćeni", saopštila je direktorica Mirjana Bošković.

I đaci kažu da visoke temperature teško podnose, a da im skraćeni časovi omogućavaju više slobodnog vremena.

Zadovoljni Savo Tomić, učenik Osnovnoj školi "Maksim Gorki" kaže da su dobili sladolede, da su časovi skraćeni i da im ne treba ništa drugo.

"Imamo manje časova, manje radimo, a i ne pišemo puno", kaže on s osmijehom.

Iznad normale

Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda dnevna temperatura u Podgorici kretaće se do 37 stepeni.

"Do kraja sedmice očekuje se pretežno sunčano i, za ovo doba godine, vrlo toplo vrijeme. U svim crnogorskim gradovima temperature vazduha biće iznad klimatske normale, a u pojedinim i na granici rekordnih vrijednosti za ovo doba godine", kazao je meteorolog Branko Micev, šef Centra za analizu i prognozu vremena u Hidrometeorološkom zavodu.

Jedan septembarski rekord je već oboren.

"U subotu je u Podgorici izmjerena temperatura 36 stepeni Celzijusa, što je najveća vrijednost u posljednjih 60 godina", istakao je Micev.

Iako će, kako je rekao, makar na sjeveru od danas biti uslova za "slabu ljetnju kišu", neće uslijediti osjetan pad temperature koji bi značio i osvježenje.

Mala količina padavina

Osim po tropskim temperaturama ova godina će, kako kaže Micev, ostati upamćena i po maloj količini padavina.

"U Podgorici je od marta do kraja avgusta palo 44 odsto padavina od količine koja je klimatska normala za ovaj period. Odnosno od očekivanih 552 litra po kvadratnom metru, palo je samo 246. Kada je riječ o tri najvrelija mjeseca junu, julu i avgustu, oni su ove godine bili drugi po sušnosti u posljednjih 20 godina, jer je palo samo 60 litara kiše po kvadratu, što je malo više od trećine onoga što što je klimatski očekivano", objasnio je Micev.

I kada je riječ o prvoj dekadi septembra, Micev kaže da su zabilježene rekordne temperature.

"Ovaj početak septembra sa prosječnom maksimalnom temperaturom vazduha od 34,7 stepemni Celzijusa je jedan od tri najvrelija u posljednjih 60 godina. Jedino je početak septembra bio topliji 2008. i 1956.", kaže on.

Manjak kiše ekonomski će se odraziti na Nikšić

Elektroprivreda Crne Gore

Manjak kiše će se ekonomski najnepovoljnije odraziti na prostoru Nikšića, makar kada je riječ o proizvodnji struje.

"Prvo suše unište toliko vrijednosti i promijene izgled ambijenta, pa onda dođe period velikih kiša koje budu nova nepogoda i pošast"

Da je ove godine u, po veličini drugom crnogorskom gradu, dobro pripreklo slikovito govoriti poređenje sa prethodnih sedam godina.

"Od tih sedam godina u pet je u ovom periodu padalo više od 1.000 litara kiše po kvadratnom metru, a u preostale dvije između 900 i 1.000 litara. Ove godine se dogodila velika suša i velika klimatska anomalija", rekao je Micev.

Nakon tolikih suša, kako kažu meteorolozi, slijede obilne kiše a Micev ističe da će to biti nepogoda ravna suši.

"Prvo suše unište toliko vrijednosti i promijene izgled ambijenta, pa onda dođe period velikih kiša koje budu nova nepogoda i pošast", zaključuje Micev.

Bonus video: