Temelj za sportski kompleks „Durmitor” na proljeće

Ideja se rodila prilikom posjete predsjednika Filipa Vujanovića, njegovih saradnika i predstavnika Opštine Žabljak Sloveniji
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2011. 16:59h

Grupa od 30 predstavnika privrede i sporta Slovenije boravila je proteklog vikenda na Žabljaku. Turistički, ali i radno, kako bi još bolje nastavili partnerstvo dviju država, odnosno ministarstava vanjskih poslova, na planu investicionih ulaganja u infrastrukturu tog turističkog centra.

Ideja se rodila prilikom posjete predsjednika Filipa Vujanovića, njegovih saradnika i predstavnika Opštine Žabljak Sloveniji.

Uzvratili su im predstavnici Opštine Zreče i tamošnje kompanije “Unitur”.

Proljetos je na Žabljaku održan sastanak na tu temu, kojem je prisustvovao ambasador Slovenije u Crnoj Gori, mr Jernej Videtič, a prilikom nedavne posjete predsjednik Danilo Tirk javnosti je saopštio namjere ulaganja na Žabljaku.

Gosti iz Slovenije sastali su se sa predstavnicima lokalne samouprave. Tom prilikom direktor “Elan inventa” Miha Štern je sa zastupnikom za Crnu Goru Vukom Popovićem domaćinima predao idejno rješenje sportskog kompleksa radnog naziva “Durmitor”.

“Idejno rješenje je osnov za izradu dalje dokumentacije. Mi smo pomogli da Opština skrati proceduru i da dvorana već na proljeće može početi da se gradi. Biće to prostor od 2.670 kvadrata, vrhunski opremljen i konstrukciono urađena da, osim sportskih takmičenja, može organizovati kongrese, sastanke i razne priredbe. Planirani su i vanjski tereni od 8.000 kvadrata.

Otvorena je realna mogućnost da se glavni projekat i tenderska procedura završe tokom ove jeseni i da na proljeće krene gradnja”, kazao je Štern i dodao da je “to dijelom bila i politička odluka”.

Fenomenalni uslov za sportski turizam

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Slovenije dr Tone Jagodic kazao je da mu je to prvi boravak na Žabljaku i istakao dobru saradnju sa crnogorskim kolegama.

“Raduje me što je saradnja na nivou gdje Slovenija, odnosno naša preduzeća, mogu pomoći razvoju turizma i sporta i to što je naš sponzor, ’Unitur’, jedan od onih koji bi mogao pomoći u rekonstrukciji hotela ’Gorske oči’.

Vi imate fenomenalne uslove za razvoj sportskog turizma, ali su vam potrebni infrastruktura i objekti.

Imate vrhunske mogućnosti za razvoj nordijskog skijanja, nadmorsku visinu i prirodne predispozicije da stvorite uslove za pripreme vaših, ali i sportista iz inostranstva”, kazao je Jagodic, obradovan mogućnošću što je njihova firma “Elan” spremna da uradi sportsku dvoranu sa kompleksom otvorenih terena.

Slovenci su obišli turističke atrakcije i uživali u raftingu Tarom. Za njih je KUD “Radoje Dakić Brko” ispred restorana “Javorovača” priredio kulturno-umjetnički program.

Ubrzo tender

Potpredsjednik Opštine Žabljak Vasilije Jakšić istakao je da je lokalna uprava aplicirala za dva kapitalna projekta.

“Jedan je sportska dvorana, a drugi prečistač otpadnih voda. Oba projekta su ušla u sporazum o partnerstvu koji su potpisali predstavnici ministarstava vanjskih poslova. Predviđeni su u prostorno-urbanističkom planu naše opštine.

Potrudićemo se da već u oktobru raspišemo tender za projektovanje i izvođenje radova”, kazao je Jakšić.

On je objasnio da će te poslove finansirati država sa 50 i lokalna uprava sa pet odsto novca.

Slovenački centar za međunarodnu saradnju, vladina institucija za prikupljanje i dodjelu sredstava za pomoć Slovenije zemljama bivše SFRJ učestvovaće sa 45 odsto.

Bonus video: