Završena ribolovna sezona na Stabanjskim jezerima

Lednička jezera u podnožju Vlasulje i Volujaka, odnosno njihovih planinskih krakova Lebršnika i Kručice, posjećenija su od planinara i izletnika
0 komentar(a)
Malo Stabanjsko jezero, Foto: Slađan Blagojević
Malo Stabanjsko jezero, Foto: Slađan Blagojević
Ažurirano: 11.09.2011. 16:44h

Neđeljko Đajić, lovočuvar na Stabanjskim jezerima, spustio je rampu na lokalnom putu u blizini porodične kuće u Stabnima – sezona je završena.

„Registrovao sam za protekla tri mjeseca 60 ribolovaca, a ako se zna da je ribolov dozvoljen samo subotom i nedjeljom, to je solidna cifra. Prošle godine imali smo 22 registrovana ribolovca“, kazao je on.

Lednička jezera u podnožju Vlasulje i Volujaka, odnosno njihovih planinskih krakova Lebršnika i Kručice, posjećenija su od planinara i izletnika.

„Veliki broj, naročito mladih ljudi, ljetos je tu logorovao, a neki su išli na vrhove kao što je Veliki vitao. Moj posao je da brinem da sve što se tiče ribolova protekne u skladu sa zakonom, ali, pored toga, imao sam priliku da upoznam i mnoge stručnjake, naročito poznavaoce flore i faune“, kazao je Đajić.

On je dodao da planinarska sezona nije ni blizu završetku, pa očekuje još dosta gostiju u prelijepom, ali potpuno nevalorizovanom i široj javnosti nepoznatom predjelu.

Stabanjska jezera nalaze se na 15 kilometara od Plužina, pet kilometara od Stabana. Od završetka kilometar i po dugog makadamskog druma kroz selo, Malo stabanjsko jezero je na sat hoda (1.190 metara nad morem), a Veliko još 40 minuta (1.350 metara).

Bonus video: