Vjernici i sveštenstvo MCP će u ponedjeljak ući na ostrvo Sveti Stefan radi molitve

Iz Odbora su „Vijestima“ saopštili da oni neće ići u šetnju kroz ostrvo, niti odlaziti na temelje porušene crkve
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2011. 15:22h

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko primorske, te vjernici iz Paštrovića, u ponedjeljak će, na dan Svetog Aleksandra Nevskog, ući na ostrvo Sveti Stefan, te se pomoliti za tog velikog ruskog sveca, kome je posvećena urušena crkva na istočnom dijelu grada-hotela.

Liturgiju će, kako je „Vijestima“ saopšteno u Odboru za obnovu hramova na Svetom Stefanu, u centralnoj crkvi na ostrvu, posvećenoj Svetom Arhiđakonu Stefanu, održati iguman manastira Praskvica, otac Kiril.

Obnova te crkve, koja od 1938, kada ju je tadašnja kraljica Stare Jugoslavije Marija Karađorđević otkupila od Sinoda Srpske pravoslavne crkve nosi naziv ruskog sveca, prije pola godine dovela do eskalacija u mirnom ljetovalištu.

Mještani okupljeni oko Odbora za obnovu hramova započeli su sredinom aprila obnovu urušene crkvice, koja je prije pola vijeka zatrpana, zbog izgradnje kockarnice i restoranske terase grad-hotela, bez prethodno dobijene dozvole od nadležnih državnih institucija.

Uslijedio je odgovor Vlade, te rješenje o rušenju nadzidanog dijela, što je podijelilo crnogorsku javnost, pa i samu Vladu, izazvavši krizu.

Ipak, nakon dogovora premijera Igora Lukšića i mitropolita Amfilohija, porušen je nelegalno nadzidani dio, s obavezom da se već od oktobra započne obnova te crkve po nacrtima kakva je nekada bila, kada je nosila naziv Svete Gospođe.

Iz Odbora su „Vijestima“ saopštili da oni neće ići u šetnju kroz ostrvo, niti odlaziti na temelje porušene crkve, već će se, nakon liturgije, mirno razići.

Dozvolu za održavanje vjerskog obreda, te ulazaka sveštenstva i vjernika na ostrvo, dao je i zakupac grad-hotela, kompanija „Adriatic propertis“.

Bonus video: