Plantaže 4 godine bespravno koriste preko 20.000 kvadrata vinograda u Zeti

Iz tog preduzeća je, kako je kazala, deset godina dobijala novac i imala potpisan ugovor, ali je sada situacija drugačija
285 pregleda 0 komentar(a)
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.09.2011. 15:50h

Vlasnica 22.800 kvadratnih metara vinograda kod Nikolj crkve u Zeti Milojka Popović, koja preko 40 godina živi u Francuskoj, tvrdi da preduzeće „13. jul – Plantaže“ posljednje četiri godine njen vinograd koristi bespravno i bez ugovora.

Iz tog preduzeća je, kako je kazala, deset godina dobijala novac i imala potpisan ugovor, ali je sada situacija drugačija, a „Plantaže“ i dalje koriste njeno imanje.

Imanje, na kome je nekad bila zasijana pšenica kojom je prehranjivana porodica Popović, im je, kako je kazala, oduzela vlast kada je njen otac poslat na Goli otok, a ponovo im je vraćeno “samo na papiru” 1992. godine.

Pokušavajući da riješi problem, Popović je počevši od pomenutog preduzeća, obišla i mnoge druge institucije i pojedince, ali oni su se, uglavnom, proglašavali nenadležnim.

" Posljednje četiri godine kontaktiram sa Sašom Saveljićem iz 'Plantaža', jer je on, kako mi je rečeno, nadležan za ove poslove. On mi je rekao da Crna Gora još nije izglasala zakon kojim se reguliše pitanje vraćanja imanja i dok ne bude usvojen, situacija se neće promijeniti" prepričala je dio razgovora Popović.

Zvao je da dođe iz Francuske pa bio drzak

Revoltirana činjenicom da je Saveljić sam pozvao da dođe u Crnu Goru i potpiše novi ugovor, ona je ispričala da je kada je došla da ga potraži u preduzeću, bio „prilično drzak i pitao je šta ona hoće od njega“.

Imanje oduzela vlast kada je njen otac poslat na Goli otok, a ponovo im je vraćeno “samo na papiru” 1992. godine

Ispričala je kako je namjeravala da razgovara sa direktoricom „Plantaža“ Vericom Maraš, ali da ona nije „htjela da je primi na razgovor“.

Razočarana razgovorom sa Saveljićem, uputila se kod ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzana Miloševića, ali ni tim potezom nije mnogo postigla, jer nakon ostavljenog zahtjeva za prijem, odgovor nije dobila.

Iz Simovićevog resora joj je bilo saopšteno da „će sve riješiti, te da će joj imanje, koje je bespravno oduzeto, biti vraćeno

Tražila je, kako je ispričala i prijem kod bivšeg premijera Mila Đukanovića, ali ništa nije riješeno ni nakon njihovog „zvaćemo vas sjutra“.

Ranije se, kako je navela, obraćala i bivšem ministru poljoprivrede Milutinu Simoviću, iz čijeg resora joj je bilo saopšteno da „će sve riješiti, te da će joj imanje, koje je bespravno oduzeto, biti vraćeno“.

Nema je u katastru, a plaća porez

Nakon obraćanja vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici, dobila je odgovor da „predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore nije ovlašćen da ispituje i kontroliše odluke o povraćaju imovine“.

" Prije nekoliko dana sam otišla u francusku ambasadu, jer imam i crnogorsko i njihovo državljanstvo. Tamo su se čudili kako u Crnoj Gori nema institucije koja je nadležna za moj problem.

Kazali su mi da je situacija komplikovana, ali da će se potruditi da je riješe" kazala je Popović.

Posebno je, kako je istakla, razočarana načinom na koji joj se vraća to što je za svake izbore dolazila iz Francuske da glasa „iz ličnih ideja“, a sada je suočena sa tim da joj „neko otima njeno porodično nasljeđe“.

Kažu mi da kradem struju, a posljednji put je u toj kući boravila vojska za vrijeme bombardovanja

Ponavljajući nekoliko puta da se slična situacija ne bi mogla desiti u Francuskoj gdje živi 40 godina, Popovićeva kao još jedan loš primjer ophođenja prema građanima, navodi svoju staru, porodičnu kuću u Golubovcima u kojoj niko ne živi, a svi računi pristižu na vrijeme.

" Nema me u katastru, a redovno mi stiže obavijest da plaćam porez. Kažu mi da kradem struju, a posljednji put je u toj kući boravila vojska za vrijeme bombardovanja.

Tražeći objašnjenje, otišla sam u predstavnišvo EPCG u Golubovcima, ali su mi rekli da 'glavnog potražim u kafani pored'. Kakav je to način" pita Popović.

„Plantaže”osporavaju

Iz kompanije „Plantaže“ osporavaju navode Popovićeve da je vlasnica 22.800 kvadrata vinograda i da bespravno koriste njeno imanje.

" Iz dopisa koji ste nam uputili, može se zaključiti da vam stranka nije dostavila dokaze o vlasništvu na poljoprivrednom zemljištu i vinogradima, pa tu njenu izjavu smatramo apsurdnom, kao i izjavu da preduzeće bespravno i bez ugovora koristi njeno imanje" saopštila je PR menadžer preduzeća Marija Rajković.

Plantaže izjavu smatraju apsurdnom

U odgovoru je navela da je kompanija „13. jul - Plantaže“ savjestan i zakonit korisnik predmetne nepokretnosti i vinograda koji su izgrađeni sopstvenim sredstvima, te da eventualnu suprotnu tvrdnju treba pravosnažno dokazati kod nadležnih organa, jer jednostrano data izjava ne predstavlja dokaz o vlasničkom pravu na poljoprivrednom zemljištu i vinogradima.

" Jedino pravo koje gospođa Popović posjeduje jeste pravo na dionice, koje se ostvaruje shodno posebnim Zakonom o dionicama i po osnovu rješenja Uprave za nekretnine, Područna jedinica Podgorica.

Takva prava na dionice posjeduje još 56 građana sa lokacije Nikolj crkva i Rutoš i njihova prava su identična kao i prava gospođe Popović" istakla je Rajković.

Jedino pravo koje gospođa Popović posjeduje jeste pravo na dionice

Saopštila je da svim građanima koji posjeduju navedena pravosnažna rješenja, preduzeće već sedamnaest godina isplaćuje novčanu naknadu, shodno odlukama Odbora direktora i na osnovu potpisanih ugovora o isplati.

" Gospođa Popović, odnosno njen pravni prethodnik, je po navedenim uslovima redovno isplaćivana punih trinaest godina. Na osnovu odluke Odbora direktora iz 2008. godine, preduzeće je gospođi Popović pismenim putem ponudilo isplatu, kao i ostalim građanima. Iznos isplate je tri puta povoljniji nego isplata koja je vršena do 2007. godine" navela je PR menadžer „Plantaža“.

Bez obzira na izjave stranke, koje ste nam dostavili u Vašem dopisu, preduzeće će isplatiti zaostala potraživanja, ali pod istim uslovima kao i za ostale građane

Stranka je, tvrdi Rajković, pismenim putem izjavila da joj ponuda ne odgovara, da će se obratiti sudu u Strazburu i da traži da joj se za tri godine isplati 12.000, što je za 6.759 eura više, od iznosa iz odluke Odbora direktora, kojom se isplaćuje 56 ostalih građana.

Preduzeće je, navela je, ponudilo isplatu od 1.747 eura za jednu godinu.

„Vijestima“ su iz te kompanije dostavili pismenu izjavu Popovićeve u kojoj odbija ponuđeni predlog, te je nakon pismenog izjašnjenja preduzeće nije pozivalo na razgovor. -

Bez obzira na izjave stranke, koje ste nam dostavili u Vašem dopisu, preduzeće će isplatiti zaostala potraživanja, ali pod istim uslovima kao i za ostale građane" navela je Rajković.

Bonus video: