Smanjenje plata profesorima nedopustiva situacija za Univerzitet

Problematično je što nadležni organ nije donio odluku da će zbog manjka novca smanjiti platu
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2011. 13:39h

Smanjenje plata profesorima nekih fakulteta za 20 odsto nedopustivo je za visokoobrazovne ustanove i obrazovni kadar, smatra Sindikat Univerziteta Crne Gore (UCG).Predsjednik te radničke organizacije Vukašin Zogović rekao je agenciji MINA da Ministarstvo finansija nije UCG-u dalo novac koji bi garantovao isplatu zarada po kolektivnom ugovoru. Zato je, dodao je, plata u avgustu na nekim fakultetima iznosila 20 odsto manje.Prema riječima Zogovića, pojedini fakulteti su od ličnih prihoda isplatili profesorima platu a na onima, koji nijesu imali prihoda, plata je bila umanjena za 20 odsto.„Ministarstvo finansija nije Univerzitetu dalo novac koji bi garantovao isplatu zarada po kolektivnom ugovoru. Za prethodnu platu, sami fakulteti su od sopstvenih prohoda izdvojili za plate zaposlenima i ona je bila neumanjena“, naveo je on.Zogović smatra da je slika na Univerzitetu „nedopustiva“.„Sada imamo nešto što je nedopustivo. Na pojedinim fakultetima bila je puna plata, sa svim porezima i doprinosima i obavezima na platu jer su ti fakulteti imali mogućnost da od ličnih proihoda isplate radnicima plate i nadoknade minus“, kazao je Zogović.

Ne postoji nikakva odluka

Na drugim fakultetima, naveo je on, koji su iscrpili finansijske prihode, dekani su morali da isplate umanjene zarade od 17 do 20 odsto.„Nije nam prihvatljivo da su na nekim fakultetima plate bile redovne i neumanjene sa svim porezima i doprinosima, jer su ti fakulteti imali mopogućnost da svojim finansijama taj minus nadoknade“, poručio je on.Zogović ne zna tačan broj univerzitetskih jedinica na kojima je do 20 odsto plata smanjena.Problematično je, smatra on, što nadležni organ nije donio odluku da će zbog manjka novca smanjiti platu.„Ne postoji nikakva odluka. A i da je bilo, ja bih to bih prezentovao javnosti i negodovao ispred Sindikata“, rekao je, navodeći da je umjesto toga sve prepušteno fakultetima da se sami snalaze.„Nedopustiva je ova situacija za Univerzitet, fakultete, obrazovni kadar i za studijsku godinu koja u ponedjeljak treba da počne“, rekao je on.Zogović je kazao da Sindikat već treću godinu ponavlja da je novac predviđen kolektivnim ugovorom za zarade zaposlenima na Univerzitetu nedovoljan.Prema njegovim riječima, Sindikat se zalago ranije za povećanje plata. „A onda smo za 2009. godinu primali minus tri odsto, prošle godine šest odsto, a sad na sav taj minus koji smo primali, imamo umanjenu platu“, pojasnio je Zogović.

Ne zna se ko duguje pare

Sindikat je, najavio je on, pripremio tužbu i angažovao advokatsku kancelariju jer nije bilo povećanja od šest odsto za prošlu i za 2009. godinu, kako je bilo predviđeno granskim ugovorom. „Mislili smo da ćemo o tome pričati ove jeseni, u smislu traženja rješenja, a ne o dodatno umanjenim zaradama“, kazao je Zogović.Prema njegovim riječima, problem je što ne znaju da li te pare duguje Univerzitet ili država. „Oni treba da se dogovore, ko nam te pare po kolektivnom ugovoru duguje. Opredjelili smo se da ne čekamo, već da to sudski procesuiramo da vidimo ko im duguje novac i ko kriši ugovor“, rekao je Zogović.Rektor UCG Predrag Miranović ranije je kazao da je za osnovne potrebe Univerziteta potrebno 17 miliona eura.Budžet UCG ove godine iznosi 13,5 miliona eura. Prošlogodišnji je iznosio 14,7 miliona a 2009. 17 miliona eura

Bonus video: