Izum domaće pameti: Torpedo "ina" za borbu protiv somalijskih pirata

Radi se i na pojačanoj verziji sa industrijskom plinskom bocom iz Buljarice koja će imati veći domet
159 pregleda 0 komentar(a)
torpedo ina, plinska boca, Foto: Siniša Luković
torpedo ina, plinska boca, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.09.2011. 10:04h

Obilježavajući 10. septembar- dan JRM, pomorstva i riječnog brodarstva Jugoslavije u akvatorijumu ispred Tehničkog opitnog centra JRM na Opatovu prikazano je najnovije naoružanje, „plod isključivo domaće pameti, izrađeno od domaćih materijala u našim fabrikama“ – živi torpedo na mlazni pogon tipa „ina“.

Ovo borbeno sredstvo, po čijim su prvobitnim nacrtima Rusi u međuvremenu razvili svoj čuveni torpedo na mlazni pogon „Škval“, kako je rečeno, izuzetno je povoljno za borbu protiv somalijskih pirata.

U suštini, riječ je o plinskoj boci koja ima mlazni pogon na gas.

"Trenutni maksimalni domet ovog visoko-sofisticiranog oružja je oko 300 metara, ali se već radi i na pojačanoj verziji sa industrijskom plinskom bocom iz Buljarice koja će imati značajno veći domet i razorno dejstvo na cilju. Živi torpedo tipa „ina“ opslužuje posada od jednog člana, a po potrebi može da ima i više bojevih glava", saopštili su predstavnici TOC-a, predstavljajući novinarima i mornaricama iz okruženja najnovije dostignuće jugoslovenske brodogradnje i namjenske industrije.

Nizom događaja su jugonostalgičari i poštovaoci tradicija bivše Jugoslovenske ratne mornarice u Tivtu obilježili ovaj praznik.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: