"Skoro svaka druga žena je bila izložena nasilju"

"Vlada Crne Gore naglašava potrebu da se pojavi nasilja u porodici, kao i svakog oblika rodno zasnovanog nasilja, dodatno posveti pažnja kroz jačanje međuinstitucionalne saradnje, saradnje sa nevladinim organizacijama i lokalnim zajednicama", istakla je Biljana Pejović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava
68 pregleda 4 komentar(a)
Seminar “Rodna ravnopravnost u obrazovanju sa posebnim osvrtom na rodno zasnovano nasilje”, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Seminar “Rodna ravnopravnost u obrazovanju sa posebnim osvrtom na rodno zasnovano nasilje”, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 20.04.2018. 16:06h

Na našim prostorima 42 odsto žena, odnosno skoro svaka druga žena, tokom života bila je izložena nekoj vrsti nasilja od muža ili partnera, pokazju podaci istraživanja koje su sproveli UNDP i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, uz finansijsku podršku EU.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, seminar “Rodna ravnopravnost u obrazovanju sa posebnim osvrtom na rodno zasnovano nasilje” održan je danas u Zavodu za školstvo, u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

"Ukazano je da je nasilje u porodici jedan od najradikalnih oblika rodno zasnovanog nasilja i rasprostranjenost istog se, uprkos naporima koji se ulažu, još uvijek ne smanjuje u mjeri koja bi bila zadovoljavajuća. Vlada Crne Gore naglašava potrebu da se pojavi nasilja u porodici, kao i svakog oblika rodno zasnovanog nasilja, dodatno posveti pažnja kroz jačanje međuinstitucionalne saradnje, saradnje sa nevladinim organizacijama i lokalnim zajednicama", istakla je Biljana Pejović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

U saopštenju se navodi da je cilj seminara kojem su prisustvovali brojni direktori/ce i nastavnici/e osnovnih i srednjih škola bio detaljnije upoznavanje sa ovim negativnim fenomenom, kao i institucionalnim mehanizmima za prevenciju i zaštitu, te njihova edukacija da bi reagovali na pravi način u potencijalnim slučajevima nasilja.

"Seminar su vodili treneri/ce Branka Vlahović, Srđan Đurović, Slavica Striković i Vida Kašćelan. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava apeluje na građane Crne Gore, da u slučajevima kada imaju saznanja o potencijalnom nasilju, isto odmah prijave nadležnim organima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: