Počela žetva ispod Durmitora: Ratari nezadovoljni rodom

Posao je realizovan preko agro biznis centra iz Žabljaka, pa je iz pljevaljskog sela Glibaći pristigao kombajn Željka Macanovića
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2011. 17:02h

Na oko 50 hektara žitnica u selima ispod Durmitora počela je organizovana žetva kombajnom. Na ovaj način realizuje se obećanje ministra poljoprivrede Tarzana Miloševića dato prilikom nedavne radne posjete Žabljaku.

Posao je realizovan preko agro biznis centra iz Žabljaka, pa je iz pljevaljskog sela Glibaći pristigao kombajn Željka Macanovića.

Prvo je požnjevena žitnica Hadži Milorada Kovačevića u Kovačkoj dolini, a potom se kombaj preselio na Pitomine na oranice Milike Baranina, Miša i Labuda Šibalića, a potom u Uskoke kod Miloša Ćurića.

Vremenska prognoza ide u prilog durmitorskim ratarima, pa će narednih dana kombajn kojim rukuje Vule Macanović obrađivati žitnice ostalih od ukupno 15 durmitorskih domaćina, koliko ih se prijavilo da im moderna mašina obere usjeve ječma, heljde i ovsa.

Rukovodilac agro biznis centra mr Darko K. Stijepović kaže da će ministarstvo refundirati troškove angažovanja kombajna.

Nekoliko ratara sa kojim smo razgovarali kazali su da rod žita nije najbolji i to objašnjavaju nepovoljnom meteorološkom situacijom tokom razvoja žitarica.

Tako je i na žitnicama oko Pljevalja gdje je kombajn djelovao kazao je rukovodilac Vule Macanović.

Durmitorski ratari obradovali su ovim gestom ministra Simovića i najavljuju da će u narednom periodu obaviti jesenje oranje i sve spremiti za sjetvu narednog proljeća.

Kažu da su to saznanje stekli kroz dosadašnja stručna obrazovanja koja je za njih organizovao agro centar i savjetodavna služba.

Galerija

Bonus video: