MANS: Nema zakona iza kojeg se može sakriti odgovornost za Mirište

Oni navode da prostorni plan Opštine Budva propisuje da je na lokaciji Mirište moguće graditi turističko naselje, do pedeset ležaja, u manjim objektima
0 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Vesko Belojević
Dejan Milovac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.09.2011. 12:52h

Izrada i usvajanje plana za Mirište, kojim su legalizovane zgrade na parceli Branislava Mićunović, rezultat su koordinisanih aktivnosti Opštine Budva i resornog Ministarstva i nemaju nikakvo uporište u zakonu i procedurama na koje se u Ministarstvu pozivaju, tvrdi MANS.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je u četvrtak krivičnu prijavu protiv ministra održivog razvoja i turizma Predraga Sekulića i bivšeg ministra uređenja prostora, Branimira Gvozdenovića, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj u postupku donošenja planskih dokumenata.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazali su da je taj Vladin resor dao saglasnost na Lokalnu studiju lokacije Mirište, jer je ona donesena u zakonskoj proceduri i u skladu je sa višim planskim dokumentom.

“Ne postoji zakonska procedura iza koje se može sakriti očigledna odgovornost Gvozdenovića, Sekulića i (bivšeg gradonačelnika Budve Rajka) Kuljače za ono što je urađeno u slučaju Mirište”, smatraju u MANS-u.

Mnogo više od dozvoljenog

Oni navode da prostorni plan Opštine Budva propisuje da je na lokaciji Mirište moguće graditi turističko naselje, do pedeset ležaja, u manjim objektima uklopljenim u zelenilo. “Nasuprot tome, plan za Mirište koji je nedavno usvojen, predviđa izgradnju dva objekta, od kojih je jedan – osmospratnica”.

Pored toga, smatraju oni, čak i broj od 50 ležaja koliko je projektovano na 1,8 hiljada kvadratnih metara Mićunovićeve parcele je u potpunoj nesaglasnosti sa svim zakonskim standardima, kada je u pitanju projektovanje hotelskih kapaciteta.

“Umjesto toga, Ministarstvo je dalo saglasnost na četiri puta veći objekat – oko pet hiljada kvadratnih metara, koji je već i bio nelegalno sagrađen na parceli Mićunovića”, kaže se u saopštenju.

Oni dodaju da je, prema pravilniku, na lokaciji potrebno obezbijediti i dodatnih 60 do 100 kvadratnih metara slobodnih i zelenih površina po gostu hotela, u zavisnosti od kategorijea da je, “prostom računicom”, jasno da je na parceli Mićunovića u najboljem slučaju bilo moguće projektovati hotel sa tri zvjezdice, površine 1,2 hiljade kvadratnih metara bruto građevinske površine sa oko 20 ležajeva.

“Umjesto toga, Ministarstvo je dalo saglasnost na četiri puta veći objekat – oko pet hiljada kvadratnih metara, koji je već i bio nelegalno sagrađen na parceli Mićunovića”, kaže se u saopštenju.

To su činjenice, dodaju iz MANS-a, koje se ne mogu prikriti demagogijom iz kabineta ministra Sekulića.

Neometan nelegalno izvodio radove

“I potpuno je jasno da su izmjena Prostornog plana Budve i donošenje plana za Mićunovićevu parcelu dio koordinisanih aktivnosti na očuvanju interesa vlasnika objekata, i da primjena zakona i propisa kada je u pitanju Mirište, nikada nije bila opcija”, navedeno je u saopštenju.

Svoj doprinos tome, smatraju u MANS-u, dao je i bivši ministar urbanizma, Branimir Gvozdenović, zahvaljujući kome je, kako dodaju, investitor i uspio da neometan nelegano izvodi radove više od pola godine i podigne osmospratnicu.

“Nažalost, od Gvozdenovića ponovo nijesmo čuli bilo kakvo objašnjenje o tome kako je moguće da neko podigne osmospratnicu, a da njegova inspekcija ne učini baš ništa kako bi to zaustavila. Iz dosadašnjeg postupanja nadležnih u ministarstvu je sasvim očigledno da rušenje objekta nikada nije bila opcija, i tom smislu odgovornost Gvozdenovića je više nego jasna”, saopštili su iz te organizacije.

Slučaj Mirište je, dodaje se u saopštenju, pokazao i da se Sekulić “veoma komotno osjeća kao nasljednik Gvozdenovića i prakse koju je on uspostavio u sektoru urbanizma”.

“I pokazuje do koje mjere su odgovorni u Ministarstvu spremni da pod noge stave propise i zakone, ali i sopstvenu struku ukoliko je to u interesu moćnih pojedinaca”, kazali su iz MANS-a.

Slučaj Mirište je, dodaje se u saopštenju, pokazao i da se Sekulić “veoma komotno osjeća kao nasljednik Gvozdenovića i prakse koju je on uspostavio u sektoru urbanizma”.

“I da, nažalost, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u sektoru urbanizma ne može biti efikasna ukoliko se na čelu ovog resora i dalje nalaze kadrovi koji nemaju snage da neselektivno i do kraja sprovode zakone i propise”, naveli su iz MANS-a.

Bonus video: