Studenti Građevinskog fakulteta ne mogu na smjer koji žele već gdje ima mjesta

Nezadovoljni odlukom uprave Građevinskog fakulteta da ne proširi liste za upis postdiplomaca, studenti su uputili peticiju rektoru
0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Boris Pejović
univerzitet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.09.2011. 08:10h

Više studenata Građevinskog fakultetu neće moći da nastavi specijalističke studije na željenom smjeru, iako su u roku položili sve ispite na osnovnim.

Nezadovoljni odlukom uprave Građevinskog fakulteta da ne proširi liste za upis postdiplomaca, studenti su uputili peticiju rektoru Univerziteta Crne Gore Predragu Miranoviću, dekanu Milošu Kneževiću i Ministarstvu prosvjete, ali odgovor do nijesu dobili.

Studenti upozoravaju da su prinuđeni da nastave školovanje na smjerovima specijalističkih studija koje nijesu željeli da upišu, što će, kako navode, uticati na njihovu budućnost.

“Po Bolonjskoj deklaraciji studentu se ne može zabraniti da upiše smjer koji želi i ne može se primoravati da izučava neke druge smjerove samo zato što na drugim nema dovoljno interesanata. Ovo je jako ozbiljan problem koji utiče na našu profesionalnu budućnost. Zahtijevamo da smjerovi ne budu ograničeni brojem upisanih studenata”, stoji u peticiji koju je potpisalo 50 dtudenata Građevinskog fakulteta.

Nemaju pravo žalbe

Dvoje od njih ispričalo je “Vijestima” da nijesu imali pravo žalbe nakon što je objavljen spisak upisanih studenata.

“Prinuđeni smo da upišemo bilo koji smjer na kojem ima mjesta. Mnogi koji su se tokom tri godine školovali o trošku države i položili u roku sve ispite, sada ne mogu na budžet”, kazao je jedan od studenata.

On smatra da je problem nastao zbog odluke uprave Građevinskog fakulteta da prije tri godine upiše znatno više brucoša nego što je planirano, ali i dobrog uspjeha generacije, odnosno velikog broja studenata koji su u roku položili sve ispite.

Građevinski fakultet ranije je raspisao konkurs za upis 50 budžetskih i 25 samofinansirajućih studenata na pet programa specijalističkih studija.

Bonus video: